dinsdag 14 juni 2011

Een dame heeft nooit genoeg kleren

Gisteren hadden we een familiefeest. En daar moesten we er tiptop bijlopen natuurlijk. Vooral het kind. Want die werd de hele dag geknuffeld, bekeken en er werd aan gezeten en gefrutseld. Dus moest ze een nieuwe jurk. Ze heeft meer kleren dan haar mama ooit gehad heeft maar een dame heeft nooit genoeg jurken en schoenen en tassen dus maakten we een feestjurk.En waarom ligt daar rechtsonder in de hoek nou een snoer? Dat lag er niet toen ik de foto nam. Echt niet.
Het patroon van de jurk maakte ik zelf. Ik nam een goed passend jurkje en tekende het patroon over maar in plaats van een gewoon jurkje maakte ik er een ballonjurkje van, met een overslaglijfje. Heel gemakkelijk, moet u ook eens proberen!

Bij die jurk maakte ik ook nog bijpassende haarspeldjes van dezelfde stof. Niet dat mijn dochter ook maar enig haar op haar hoofd heeft staan, maar toch. Als ze ooit besluit om haartjes te krijgen, is ze natuurlijk al lang uit deze jurk gegroeid maar ik heb nog een stuk stof over voor een rokje ofzo en dan zal ze die speldjes dragen. Willen of niet.

Met die speldjes ben ik trouwens lichtelijk doorgeslagen. Ik kon niet meer stoppen. En ik moet er nog een héleboel bijmaken. Voor als mijn dochter haar krijgt. Hier een gedeelte van de gemaakte speldjes. Overtrokken met vilt, stof en lintjes.Sommige technieken moet ik nog een beetje finetunen maar dat komt wel. Heb 100 speldjes gekocht dus ik kan nog even verder.

Ook maakte ik nog even snel 3 luierbroekjes. De patronen vindt u hier en hier. Het patroon van Prudent Baby vond ik echt niet goed (veel te wijd) en hoewel dat van MADE "the perfect diaper cover" heet, vond ik ook deze niet perfect. Het 2e broekje dat ik van dit patroon maakte, heb ik iets hoger aan de achterkant gemaakt en dat was al beter, maar ik ga toch ook hier eens zelf iets proberen te tekenen. En misschien heeft Lola gewoon rare billen, kan ook.De witte is met ruches aan de achterkant, de 2 roze zonder toeters en bellen.Zeg nou zelf, zo'n k.ontje is toch veel leuker om te zien dan eentje met alleen een luier?Verder had ik allerlei leuke dingskes besteld op www.vanmarieke.nl en op www.brocanteroosjes.nl en daarmee maakte ik o.a. een speenkoord. Mijn dochter spéélt alleen maar met een tut en stopt hem langs alle kanten in haar mond, behalve op de goede manier, dus eigenlijk heeft ze zo’n speenkoord helemaal niet nodig, maar ik vond het gewoon leuk om te maken. Ik maakte er ook een foto van maar die is mislukt zie ik nu en ik heb even geen zin om een nieuwe te maken. U moet het dus maar gewoon geloven dat ik hem gemaakt heb.

Met de bestelde spullen lijmde ik ook nog heel snel een ring in elkaar (idee gezien bij haar). Kleine moeite, groot plezier! Dat vond mijn zusje blijkbaar ook, want toen ik hem gisteren voor het eerst droeg, pikte ze hem meteen in. Moet nog een nieuwe maken dus. Of meerdere, want dit is zo simpel om te maken en zo snel klaar, dat ik er eigenlijk van elke kleur wel eentje wil!En ik ben begonnen met een cursus patroontekenen! Is geweldig leuk! Wel eerst alleen grotemensenpatronen maar als het bevalt doe ik een vervolg voor kinderpatronen.

maandag 6 juni 2011

De kroon - op verzoek

Naar aanleiding van het logje over Lola's verjaardagsfeestje kreeg ik zowaar 2 (!) emails met de vraag om een tutorial van haar verjaardagskroon. Van 2 lurkers nog wel. Najaaa!

Nu doe ik niet aan tutorials, dat laat ik graag over aan De Groten Der Aarde, maar ik wil best wel heel simpelkes uitleggen hoe ik hem gemaakt heb, en dan noemen we dat natuurlijk niet een tutorial, dan noemen we dat gewoon een Simpele Uitleg.

Ik zal hem eerst eens terug voor u openknippen, dat laat wat makkelijker zien, want ik heb geen foto's genomen tijdens het hele maakproces.Benodigdheden:

* Vilt in de kleuren die uw kind voor zijn/haar kroon wil. In ons geval 2 kleuren roze en 1 kleur paars, mijn Lola's lievelingskleuren

* Kant en/of lintjes (voor de meiskes natuurlijk; voor jongens kan dat ook, maar één of ander stoer lint dan -en zeker geen kant- of u vergeet het lint helemaal en u plakt er auto's, voetballen, Ernie en Bert of iets dergelijks op)

* Versierdingen, zoals bolletjes, dunne lintjes, sterretjes, vormen van vilt die je op je kroon wilt (in mijn geval een bloem en hartjes)

* Het lettertype dat u wenst voor de naam

* Schaar

* Eventueel een kartelschaar

* Textiellijm of een lijmpistool

* Ik heb nog iets gebruikt waarvan ik de naam niet ken, om over de kroon te doen. Ik had een rol van dit spul gekocht (bij de Ava) om de geboortesuikerzakjes van Lola mee te maken. En had er nog massa's van over. Ik zal eens een close-upje maken:Verder kijkt u eens in uw knutselvoorraadkast wat u allemaal aan zooi hebt liggen en wat u zou kunnen gebruiken om het wat op te schmucken.
En u heeft dus niet eens een naaimachine nodig, want alles is geplakt!

U meet eerst de hoofdomtrek van uw dochter danwel zoon. Laten we voor het gemak zeggen 50 cm. Tel hier 2 cm bij op, dat is de lengte van de kroon. 52 cm dus. Meet vanaf net boven de ogen tot hoe hoog u de 'pieken' van uw kroon wilt. Bijvoorbeeld 20 cm. Dit is de breedte van de kroon.
Knip deze rechthoek van 52x20 cm uit.

Verdeel de hoofdomtrek (zonder de 2 cm) in 5 gelijke stukken. In dit geval dus 50 : 5 = 10 cm. Elke 'piek' wordt dus 10 cm breed.
Teken op papier of rechtstreeks op het vilt, de 5 pieken. Voor mooie gelijke pieken teken je een rechte lijn met om de 10 cm een loodrechte lijn omhoog van 10 cm. Teken de schuine lijnen zodat je de pieken vormt.
Knip de pieken uit met een (kartel)schaar. Ik had dat roze spulleke-waarvan-ik-de-naam-niet-weet al meteen op het lichtroze vilt geplakt zodat de kartels mooi gelijk zijn.
Plak nu een stuk (paars) vilt van 52x20 cm op het roze vilt en knip de pieken +/- een halve cm breder uit met de kartelschaar, zodat het paars net vanonder het roze komt piepen.
De overschot van het vilt niet weggooien! Dat gebruiken we straks nog om vormpjes uit te knippen. En daarna ook nooit overschotjes vilt weggooien! Zelfs met hele kleine stukjes kun je nog leuke dingen doen! Ik ben nu bezig met iets waarvoor ik allerlei stukjes vilt en stof gebruik. Zal het binnenkort wel eens laten zien hier.

Et voilà, de kroon is al half af!

Nu beginnen we met de versiering.

Neem een paar lintjes en kantjes van 50 cm in de kleuren die u wenst.
Plak 2, 3 of 4 lintjes op de gehele lengte van de kroon.
Neem een lettertype (uit Word bijvoorbeeld) dat u graag ziet en teken de gewenste letters over van uw scherm (op papier).
Leg ze op de stof, speld vast, en knip uit. Plak deze letters op de andere kleur stof en knip, weer met een paar millimeter meer, uit.
Plak de letters precies in het midden van de kroon, bovenop de lintjes.Knip een 1 (of een 2, 3, 4 of 5 natuurlijk. Als ze ouder dan 5 zijn willen ze vast geen kroon meer) uit en plak het op de middelste piek. Ik heb er eerst een bloemetje op geplakt en daarna pas de 1.Knip hartjes, bloemetjes, auto's, sterren, of wat dan ook, uit en plak ze op de kroon. Verschillende lagen is altijd leuk, dus bv een kleiner hartje op een groter hartje geplakt.
Knip lintjes van +/- 30 cm lang en plak ze dubbelgevouwen op de pieken. Knip 5 bolletjes van een bolletjeskoord af en plak ze op de lintjes.Versier verder met wat je wilt/hebt. Ik heb sterretjes gebruikt die ik ooit bij de Xenos heb gekocht.
Als laatste plak je de 2 cm die je er in het begin bij geknipt hebt, onder de kroon zodat je een mooie ronde vorm hebt.

En als het goed is, krijg je dan uiteindelijk zoiets als dit:Succes!