zaterdag 9 januari 2010

What's in a name?

Hoe gaan wij onze baby noemen? Dat zou u weleens willen weten hè? Ja. Wij ook.

Keuze genoeg zou je zeggen, maar mèn wat is dat moeilijk. Je kind moet er wel zijn hele leven mee doen.Je hebt tegenwoordig van die "hippe" namen als Bikkel en Kick en als je van gekkigheid echt niet meer weet wat je moet nemen, noem je je kind Bink. En dan krijg je waarschijnlijk zo'n verlegen jongetje dat gepest wordt op school. Een echte Bink. Zoiets wordt het bij ons zeker niet. Zo'n zelfverzonnen of gekke naam waarover je je als kind waarschijnlijk doodschaamt.In de categorie Natuur vinden we namen als Storm, Tor, Vlinder en Appel. Appeltjes zijn lekker, vlinders zijn mooi, een storm vinnik ook best gezellig als ik lekker warm binnen zit en torren, nou ja torren vind ik vies, maar dit wordt het toch ook allemaal niet voor ons kind.Afrikaanse kinderen krijgen vaak de volgende namen: Blessing, Dieudonné, Lovely of Prince. Nou vind ik ons kind absoluut een blessing en onze prince of princess wordt ongetwijfeld lovely en is misschien ook best wel door Dieu gegeven, maar er is echt no way in hell dat ik mijn kind zo noem!En dan hebben we de tegenwoordig megapopulaire ouderwetse namen. Vooral in België heel vaak gehoord. De Louise's, Marie's, Martha's, Jeffen en Arthurs schieten hier als paddestoelen uit de grond. Leuk voor een ander, maar ik vind er niks aan.Ook showbizzkids krijgen de meest waanzinnige namen. Wat dacht u van Fifi Trixbell, Heavenly Hiraani Tiger Lili, Jermajesty, Sage Moonblood of Tallulah? Hmm. Dacht het niet.Dan maar een website bekeken met "De nieuwste namen". Daar zouden we zeker vinden wat we zochten. We kwamen langs Caylen, Dymas, Phine, Imbe en Tiliaz. Getver.Niks van dat alles vinden wij tof.


Maar wat vinden we dan wel leuk? Ik zal er 2 verklappen die het toch niet worden. Luna vinden we heel leuk en lief klinken, maar de wereld is al vol van Luna's, dus dat wordt het niet. Ik hoef geen naam waarbij je "huh??" zegt, maar eentje waarvan er nog 3 met dezelfde naam in het klasje zitten vinden we ook weer niks. En voor een jongetje vinden we Finn heel mooi. Maar dat kunnen ze hier in Antwerpen niet uitspreken! Echt! Husby's kids kunnen het niet (Husby zelf wel maar dat is geen echte Antwerpenaar) en ik heb ook met Antwerpse collega's geoefend en die kunnen het ook niet. Ze zeggen allemaal Fien. En das dan weer een meisjesnaam. Die ik bovendien lelijk vind. Dus.We zijn er nog niet uit zoals u leest. Als u iets weet, hoor ik het wel hè?!


16 opmerkingen:

 1. Haha moeilijk he!
  Zo zijn wij ook steeds aan het verzinnen voor als er ooit nog een tweede geboren mag worden...

  Finn vind ik ook super leuk, man lief helaas niet...

  Wij hadden pas een super leuke en ik dacht originele jongensnaam, sla ik van de week een of ander tijdschrift open en staat daar een mama met haar zoontje met "onze" naam... dus als wij ooit nog eens zwanger mogen worden zal ie niet zo origineel meer zijn vrees ik...

  Hier nog een paar namen die wij ook mooi vinden:

  Jongens:

  Lyam, Stijn, Robi, yannick, Dali, Tijmen.

  Meisjes:

  Renske, Brianna, Yara, Fayline


  Succes, je hebt gelukkig nog even en het scheelt de helft dat je natuurlijk al weet wat het gaat worden anders had je voor allebei de geslachten namen moeten gaan verzinnen..

  Liefs Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, dacht ik toch even dat je per ongeluk verklapte dat het een jongetje is. Aangezien je begint met de jongensnamen, maar nee, ook de meisjes kwamen voorbij.

  We hebben hier hetzelfde probleem. En dan met name omdat vriend en ik niet dezelfde namen leuk vinden...
  Ben dus ook heel blij dat we alleen maar een meisjesnaam hoeven te verzinnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohoh, na zo'n opsomming durf ik bijna niet niet meer hoor ;o). Maar 1 waag ik wel, lijkt wat op Finn ..... Lars. Zelf vind ik het een geweldige naam ;o). Geert stond bij ons op nummer 2, op zijn belgs klinkt dat best zwoel volgens mij.

  Maar namen kiezen is een heel gedoe. Wim en ik hebben wat afgesteggeld. Hij kwam met namen als Roderick en Liselotje (ja echt waar!!) en kinderen met zulke namen komen bij mij het huis niet in (sorry als ik nu iemand beledig, ieder zijn eigen meug natuurlijk).

  Succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heee ettepet,

  Wat geweldig en heerlijk voor je dat je je eindelijk met een dergelijk relatief luxe-probleem mag bezig houden......

  Ik ben nog lang niet zo ver maar tuurlijk hebben mijn lief en ik het er wel eens over gehad en we vinden namen als floortje (v), sjoerdje (v), sjoerd (m), Rafke (v), Raf en Finn (m), imre (m) maar ook jua (v) en lune (v), Lynn (v), Indi (v) en Isa (v) wel leuk.....maar moet eerlijk bekennen dat als je het voor de echie moet doen ik me kan voorstellen dat het stukken moeilijker is....want idd het besef dat je kind het er zijn/haar leven lang mee moet doen voelt nogal heavy verantwoordelijk.

  Ik wens je in elk geval heel veel succes met kiezen......

  Veel liefs van bloem

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met Fynn/Finn word je hier dus doodgegooid, daar zou ik nooit aan beginnen, want ik wil geen modenaam. Wij hebben dus zelf een Tr.en (jaja, Mister T. heeft gewoon écht een naam en ik wil die niet google'baar maken naar mezelf, vandaar het puntje) en dat is typisch limburgs. Wij hadden Kick als tweede optie. We hadden niet eens een meisjes naam, maar nu wel omdat ik er van overtuigd ben dat ALS we ooit een tweede krijgen (als het ooit nog kan lukken) dat dat een meisje word.

  Ik vind persoonlijk Kai voor een meisje heel leuk. En Tor voor een jongen. Ik ga je niet onze huidige nummers 1 doorgeven, want straks zitten we met twee kids met dezelfde naam (en op het dagverblijf bleken ineens ook nog twee Tre.n's te zitten whaaa)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lastig, lastig. Wij zijn ook al druk bezig, maar het zoeken is iets lastiger, omdat we dus nog niet weten wat het wordt. Nog 2 weken geduld...

  En je aan namen helpen: dat is wel heel ingewikkeld. Ik kijk nu nogal veel op voornamenboek.nl, daarin staan nogal wat namen. Maar de keus is zooo persoonlijk!
  Voor een meisje zijn wij er inmiddels uit (sinds gisteravond!)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel herkenbaar. Ik heb nu wel 2 namen in gedachten voor onze kleine. 1 voor een meisje en 1 voor een jongen. Die voor een meisje had ik een aantal jaren geleden een keer verzonnen. Het is een samenvoeging van de voornamen van mijn ouders. En de jongensnaam die we nu gezien hebben en ons heel leuk lijkt is van deze meisjesnaam weer een afleiding. Dus de beide namen hebben met mijn ouders te maken. Vind ik heel origineel, want de kleine krijgt al de achternaam van manlief. Manlief is er nog helemaal niet mee bezig en als ik een naam noem zegt ie hmmmm en verder nog niets en als ik hem namen vraag dan heeft ie wat in de krant gezien, maar weet ie het niet meer. Dus hij is er nog niet mee bezig. Dus wij zijn er ook nog niet uit! Ach we hebben nog een kleine 5 maanden hé. Ik kijk veel aftitelingen bij films op tv, je hoeft maar een tik te hebben. Heel veel succes en inderdaad nu kunnen we ons druk maken om een luxe probleem....Groetjes Esje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Sandra: dat is dus mijn grote angst hè, dat als wij eenmaal dè naam gekozen hebben, dat één van mijn zwangere vriendinnen die eerder moet bevallen (en dat zijn er best een aantal) ook die naam gekozen heeft....

  Bedankt voor je lijstje!

  @ Linda: oh gelukkig hebben wij dat probleem niet: wij zitten helemaal op 1 lijn. Pfiew!! Lijkt me heel lastig ja, want dan kies je waarschijnlijk uiteindelijk een compromis waar je allebei wel mee kunt leven, maar allebei niet super vindt??

  @ Mariëlle: ja hey, jij weet toch waarom ik geen Lars kan kiezen? Dat heb ik toch weleens gezegd?? Ennuh, goed gekozen, want ik vind Geert echt euhm walgelijk...
  Roderick en Liselotje hmm. Dan moet je ze wel op hockey sturen.

  @ Bloem: ja het is echt wel een heavy verantwoording hoor ;-)
  Sommige van je lijstje vind ik trouwens wel leuk! Maar ook weer niet leuk-leuk...moeilijk moeilijk!!

  @ Joel: ik weet wel dat die van jullie T.ren heet hoor. Ik lees je blog al langer dan vandaag hè ;-)
  Kick en Tor ja???

  @ KK: ik heb hier 2 boeken met meer dan 10.000 namen per boek liggen. En ik vind bijna niks leuk...
  Gelukkig moeten wij ook alleen maar een....jongens- of meisjesnaam. Ha je dacht dat ik het ging verklappen hè? Ga jij het geslacht tegen de wereld zeggen trouwens, over 2 wkn?

  @ Esje: ik kijk ook naar aftitelingen! Jullie ook succes hè! Een samentrekking van de 2 namen van je ouders is wel speciaal. Maar ik hou dan weer niet van vernoemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @edje, nee ik heb geen idee waarom Lars niet kan (ik peins me suf) maar ben nu wel razend nieuwsgierig. Bij jouw moet dat bijna wel een geweldig verhaal zijn :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk verhaal: twee vriendinnen waren tegelijk zwanger. Leek hun toch goed om elkaar de namen te vertellen, just in case. Had de één Jip voor een jongen en de ander voor een meisje. De ander Sam voor een jongen en de ander Sam voor een meisje! Echt waar. Vriendin1 noemde haar zoon Jip en de vriendin2 haar zoon Sam uiteindelijk!

  Mijn zonen heten Emile, Coen en Maurits.
  Voor een meisje heb ik altijd Willemijn gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Mariëlle: hahaha nou het geweldige verhaal is dat het zoontje van mijn zus al Lars heet! Had ik je verteld!! Vind het wel een hele leuke naam trouwens!

  @ Door: Oh God het zal je maar gebeuren! Dat is toch je worst nightmare?!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja nou en. Ja. NOu. Bij Olief duurde het dus kweeniehoelang voor we eruit waren. Overigens hebben wij toen ook eventjes aan Luna gedacht. Maar toen werd die kleine Luna in Antwerpen neergeschoten en was dat ineens gigantisch beladen.
  En nu ben ik zo gelukkig dat ze Olief heet. Het past ook echt bij haar. Alleen wel jammer dat sinds 2007 Olivia dus ineens enorm is opgekomen. Maargoed.
  En nu hebben we zomaar al 2 meisjesnamen. In een keer waren we het daar over eens. Jongenslijstje is nog akelig leeg. Maargoed. Ik baar uiteraard geen kerels. Dus dat is eigenlijk geen probleem. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. *bloos* ohjaaaa, was ik vergeten. Dom zeg.
  Vast de hormonen ;o).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zo zeg, ik had een heleboel bij te lezen;) Leuke verhalen allemaal (behave dan alle ellende die achter je ligt). Maar namen, we hebben ze pas op het aller, aller laatst echt bedacht, tijdens de bevalling!! Ze heten Ot en Sef. Aan namenboeken en namenwebsites hebben we niet gedaan. Beide namen kwamen uit een gewoon boek dat we aan het lezen waren.

  Ik ben heel benieuwd wat het bij jullie gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vind je het erg als ik de inspiratie die ik heb, voor mezelf bewaar. Voor een eventueel meisje zijn we eruit. Maar een jongetje, oei wat is dat lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ Astrid: Bij ons gingen de meisjesnamen ook beter dan de jongensnamen hoor ;-) Weten jullie het geslacht nog niet?
  Das waar ja, van dat klein Luna'tje. Daar had ik nog niet eens bij stilgestaan...

  @ Mariëlle: ja steek het maar op de hormonen ja!

  @ Myrthe: Ot en Sef. Klinkt leuk! Jeminee, tijdens de bevalling pas? Oh dat zou ik gewoon niet kunnen! Alles moet netjes vooraf in orde zijn...En tussen welke namen zaten jullie te twijfelen?

  @ Nienuh: nee dat vind ik niet erg, dat begrijp ik in jouw situatie ;-)
  Wanneer krijg je het geslacht te horen? Of wil je het niet weten?

  BeantwoordenVerwijderen