donderdag 29 juli 2010

Ze snapt het niet...

Onze kleine draak snapt het nog niet zo goed.
Dat je bij voorkeur 's nachts slaapt en niet overdag.
Dat donker betekent dat het slaapjestijd is.
Maar vooral dat slapen 's nachts lekker is.

Ze begrijpt er helemaal niets van. Want onze prinses komt (sinds kort) pas rond een uur of 10 's avonds tot leven. Dan begint ze met haar armpjes en beentjes te zwaaien en gaat ze keihard huilen en strekt ze haar lijfje tot het helemaal stijf is. De enige manier om haar te sussen is met haar rondlopen. Maar oh wee als je even gaat zitten. Dan begint de sirene opnieuw.

We weten niet goed of ze krampjes heeft (maar dat zou ze dan overdag toch ook moeten hebben?) of dat haar dag/nachtritme mixed up is of dat het aandachttrekkerij is. Ik ben niet goed in het lang laten huilen, dus ik pak haar (te?) snel op. Want dan is ze stil. Maar ik kan toch niet de hele nacht met haar rondlopen?

Overdag slaapt ze wel veel maar is ze ook regelmatig wakker en spelen we.

Dus nu vraag ik me af of WIJ het misschien niet goed begrijpen? Doen we iets verkeerd met haar dag/nacht ritme? Moet ik haar overdag meer wakker houden (maar hoe dan?)? Kan ik iets doen om haar te kalmeren?

Hoe doet/deed u dat met uw baby? Welk ritme hanteert u? Hoe laat gaat uw baby 's avonds in zijn/haar bedje? Tips zijn welkom!

16 opmerkingen:

  1. Tja. Hier logde ik dus ook half over. Op zich doet ons mannetje het qua dag en nacht meestal goed. Maar hij slaapt dan overdag/'s middags weer nauwelijk en wil constant vastgehouden worden, of in slaap gewiegd. En ik ben ook niet van het laten huilen.

    Hoe ik het met Mads deed was dat ik hem overdag in de woonkamer liet slapen of op zijn kamer gewoon de gordijnen openliet. Dan schijnen ze aan het lawaai/licht te merken dat het dag is en dan korter te slapen. En dan 's nachts alleen maar voeden, geen oogcontact maken en aandacht geven maar eventueel wel vasthouden als hij niet in slaap kwam. En 's avonds schijn wel een beruchte tijd te zijn om wakker te zijn/krampjes te hebben. Weet ook niet waarom....

    Ennuh, de slaapzak is er. Hij is geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm...2 maanden hé? Ongeveer 1 a 1,5 uur achter elkaar wakker, daarna slapen. Mijn beide meisjes hadden rond etenstijd hun huiluur. Of we nu om 18 of om 20 uur aten, maakte niets uit. Dit is wel de beruchte leeftijd voor krampjes, ze zijn nu het ergst.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmm. Eigenlijk kan ik je niet helpen. Gaat hier ongeveer vanzelf.
    Uurtje of 20.00 naar bed. Ergens tussen 06.00 en 08.00 weer wakker. Flesje en dan verder slapen tot uurtje of 10.00 - 11.00. Weer flesje.
    Dan rest van de dag kleine beetjes slapen. Soms in bed soms beneden in de box. Box in het daglicht, bedje in soort van schemer.
    Aan het einde van de dag, zo tegen de tijd dat je moet koken en eten wil de dame wel de meeste aandacht. Beetje mopperen enzo.

    Rosalie heeft trouwens ook wel 's nachts alleen krampjes gehad in het begin. Maar dat ging na een paar weken over. Ik had het idee dat een speentje wel goed werkte tegen de krampjes. Kon ze hard sabbelen. Moet ik wel zeggen dat ze geen heeeele erge krampen had hoor.
    Strekken is wel een teken van krampjes trouwens.

    Oh, nu ik eraan denk, ik had ook van die anti-kramp-druppeltjes van VSM. Deed ik op d'r speen. Weet ook niet of ze werkte maar ze vond ze wel lekker en in combi met die speen werkte het wel geloof ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heeft Nand ook gehad hoor, periode dat hij 's nachts vaak wakker werd en dat hij vaak en hard weende en alleen te troosten was door er mee rond te lopen. Heeft een week tot anderhalve week geduurd en daarna werd hij opeens heel gemakkelijk!

    Denk dat dat ook gewoon een beetje een lastige periode is waar ze doormoeten. Hij was daarna ook echt wel gegroeid en deed 'nieuwe' dingen zoals veel geluidjes maken en dingen vastpakken en in z'n mondje steken..

    Schijnt een gekende periode te zijn om veel te wenen en tegen 3 maand ongeveer beter te gaan (klopt hier alleszins!)

    Ik denk dat baby's meestal zeker één langer blok nemen dat ze tussen de voedingen laten en dat je moet proberen dat blok 's nachts te krijgen. Is hier ook een tijdje omgekeerd geweest. Hadden ons aangeraden om hem overdag niet meer dan 4u tussen 2 voedingen te laten nemen.

    Sedert een goeie week slaapt Nand echt veel beter en veel langer 's avonds en 's nachts. Hij wordt nog één keer wakker om te drinken maar gaat daarna direct terug slapen!
    Komt bij jullie ook wel, nog even geduld:)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor de tips allemaal!

    @ Nienuh: dat doe ik al allemaal, geen oogcontact maken enzo. Had op internet allerlei trucjes gelezen en dat je het 's nachts zo saai mogelijk moet houden ;-)

    Glad you liked de slaapzak!

    @ Marieke: maar bij ons is het geen huilUURTJE, maar een halve nacht. Gelukkig *even afkloppen* ging het vannacht een stuk beter. Ze heeft nog maar 2x een half uur gehuild.

    @ Linda: slaapt jouw meisje dan al gewoon 10 tot 12 uur door??? Hier absoluut nog niet! Moet nog 2 à 3x voeden 's nachts en er zit nooit meer dan 4 uur tussen de voedingen. Overdag vaak korter zelfs. Ik vraag me dan ook af of ik wel genoeg melk heb. Al hebben ze me altijd gezegd dat ik juist héél veel heb en ze komt ook supergoed bij, dus denk ook weer niet dat het dat is, maar ze heeft wel veel te snel weer honger. En als ik een borst nakolf, komt er geen milliliter meer uit dus ze drinkt alles op. Volgende week naar consultatiebureau dus zal eens overleggen.
    Speentje helpt hier trouwens ook wel, maar ze wil 'm bijna nooit. Als je hem niet vasthoudt, spuugt ze hem meteen weer uit. En die druppeltjes heb ik.

    @ Elke: hoe lang slaapt Nand achter elkaar 's nachts? Lola slaapt trouwens ook meteen weer in na de nachtvoedingen hoor, maar het is het in slaap komen 's avonds dat moeilijk is. Maar zoals gezegd, gisteravond ging het al een beetje beter....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Yep, slaapt door :-) .
    Toen ik nog borstvoeding gaf werd ze 1 x in de nacht wakker. Nu met de fles dus helemaal niet meer.
    Nou ja, met als uitzondering vannacht, want toen werd ze dus wel wakker van krampjes (moest meteen aan je denken) en heb ik ook even moeten wiegen en troosten.
    Rosalie is ook niet echt een spenenkind, gooit 'm ook vaak uit. Maar als ze ;m dan inhield dan hielp het wel.

    Toen ik van bv overging naar de fles werden de voedingen wel duidelijk minder en meer regelmatig. Ik vraag me af of het met de hoeveelheid melk te maken heeft. Ik had nml ook genoeg. Ik hoor veel meer dat bv-voedingen gewoon vaker "moeten". Kan ook komen omdat ze harder moeten zuigen en dus sneller moe worden, in slaap vallen maar eigeniljk nog niet helemaal klaar waren.

    PS: Rosalie zit nog niet echt hoor. Alleen als ik d'r rechtop zet tegen een kussen. En heel hard in de gaten hou dat ze niet omvalt.
    Tis nog steeds wel een echt babytje.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi hier nog een paar tips. Van alweer 12 jaar geleden.....

    Ik heb mijn zoon nooit laten huilen, en heb 4 maanden met hem op schoot gezeten, heerlijk..... (ik had ook zo lang op hem moeten wachten, dat ik mijn ogen niet van hem af kon houden) S'avonds lag hij ook de hele avond bij me terwijl ik tv keek ofzo.

    Wat goed hielp bij "krampjes" is je baby een beetje in elkaar drukken (klinkt raar) maar de beentjes naar haar buikje, (de houding die ze had in je buik) dat werkte bij onze zoon altijd goed.

    Omdat hij de hele dag op schoot lag, of in de box (als ik moest plassen:) ) Leek het wel of hij ging begrijpen, dat hij na de voeding van 23.00 uur in het donker, in zijn bedje ging slapen. (daarbij moet ik wel zeggen dat hij tot 8 maanden om 04.00 weer een voeding kreeg, en dan weer doorsliep)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoihoi,

    Mijn kinderen lagen overdag altijd beneden: in de box of in de wagen. Dan sliepen ze ook het best met alle omgevingsgeluiden om hen heen. 's Avonds was het hier de eerste maanden ook vaste prik: huilen en gedragen en vooral gewiegd willen worden. Oh wat heb ik een kilometers gemaakt in de woonkamer. Soms dacht ik dat ik wel kon gaan zitten maar helaas, dan ging het alarm weer op volle sterkte. Voor de laatste voeding een ontspannend badje, dan lekker drinken en dan slapen voor een aantal uurtjes. Het was zwaar in het begin maar eigenlijk toch ook wel heel knus. Ook viel er eigenlijk geen peil op te trekken, de ene avond was knudde de volgende avond ging veel beter. In "verwennen" door je kindje steeds op te pakken geloof ik niet. Ze willen gewoon lekker dicht bij je zijn.

    Groeten, Suus

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik dacht ook aan krampjes. Of aan de schemering. Dan was het hier ook altijd 'raak'. Ik ben met één van de twee naar de osteopaat geweest, omdat hij gestressed huilde. De osteopaat heeft meer ontspanning in zijn lijfje gebracht en dat heeft geholpen. Later, toen er een tandje bij de ander door kwam, heeft de osteopaat ook geholpen. Hij had er vreselijke darmkrampen bij. Ook toen heeft het geholpen. Misschien een idee, mocht het lang aanhouden?

    Verder hebben we vanaf het begin een ritme aangehouden. Vond ik wel handig met twee tegelijk;) Ze hebben flesvoeding gekregen. Is misschien ook een idee om voor de nacht flesvoeding te geven, eventueel voor hongerige baby's als je denkt dat het daar aan ligt.

    O ja, vergeet ik bijna te zeggen dat ze hier rond de twee maanden ook veel gehuild hebben. Het was een sprongetje, na een week waqs het over. Ze hebben ook veel gehuild na de eerste vaccinatie (bij de andere vaccinaties niet).

    Sucees en ik hoop dat de nachtrust snel weer terug is!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oe, ik vind het altijd zo moeilijk om tips/adviezen te geven, maar omdat je het vraagt, hier komt het... :-)

    Veel is al gezegd en doe je al, maar overdag niet in bed laten slapen, maar in box, stoeltje, etc. 's Nachts niet praten, geen licht aan, kort voeden en meteen terugleggen. Wij bakeren ook altijd in 's nachts, dat werkte bij Kobus goed, en nu bij Keesje ook weer. Keesje voedt sinds deze week elke vier uur, met dus 1 nachtvoeding.

    Maak je niet te snel druk over te weinig borstvoeding hoor, daar hoeft het echt niet meteen aan te liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hmm, lastig. Elk kindje is weer zo anders. Maar inderdaad: overdag in de box of de wagen laten slapen; 's nachts in de wieg en snel terugleggen na voeding en boertjes.

    Als A.riane overdag onrustig is, draag ik haar in de draagdoek (schreef er gisteren nog een stukje over), en zodra ze diep genoeg slaapt, leg ik haar in de box/Bugaboo.

    Met voeding kan ik je niet helpen, want A.riane krijgt de fles.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ach arme Lola en arme mama. Is altijd erg moeilijk. Met Lars ook gehad, maar die sliep eerst prima en werd dan 's nachts wakker en was niet meer te troosten. Ik ben gaan observeren en zag dat hij uit zijn slaap wakker schrok (maaiende armen). Ik heb toen de bakerzak aangeschaft.(http://www.puckababy.com/nl/shop/The+Original)
    Bij Lars heeft het heel goed gewerkt. Ik deed het aan na de voeding van 19.00 u. en liet hem er de hele nacht in slapen.
    Ook deed ik hem vanaf toen 's avonds in bad met lavendel ipv 's morgens. Badje maakt lekker soezig. Slapen deed lars bij mij altijd in de wieg op zijn eigen kamertje. Nooit in box o.i.d.
    En als je bang bent dat je te snel oppakt. Zet eens een wekker op 5 minuten en bouw het op naar 10 min of kwartier. Al naar gelang wat jij acceptabel vindt. Mij hielp dat wel.
    Wat betreft BV, ga niet twijfelen aan of het goed is. Zeker omdat ze zo heerlijk aankomt. Lars werd altijd moe van het drinken (zuigen aan de borst kost meer energie dan uit de fles). Hij viel tussendoor wel eens in slaap en in het begin duurde voeden bij mij een uur. Ik weet niet hoe lang je haar voed maar desnoods wat langer? Even mee spelen of het helpt of niet?
    Rond 4 maanden zat ik op een half uur. 1x per dag kreeg hij de fles en die klokte hij wel in 20 min. weg.
    Oja, als ze rond 4 mnd is kan je aan de afgekolfde melk wat rijstpoeder voegen. Toen wij dat gingen doen en in de fles van 23 uur gaven ging hij doorslapen.

    Sterkte er mee. Het is een fase. Het gaat voorbij. Maar leuk is het nu even niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @ Linda: bedankt voor je uitgebreide uitleg hè! En doe nog maar eens een fotootje van dat Rosalietje op je blog!

    @ Babette: oei, constant op schoot vind ik ook weer wel teveel van het goede. Wil ook nog weleens iets anders doen overdag. Regelmaat is toch wel belangrijk hè. Ik denk dat ze dan heel snel doorhebben wanneer ze moeten gaan slapen; of ze dat nou leuk vinden of niet ;-)

    @ Suus: hoi Suus! Dan ging het bij jou ongeveer zoals het bij ons gaat. En na hoeveel weken/maanden ging dat beter? Ik doe ook altijd 's avonds het badje en dat vindt ze heerlijk. Nu geef ik de laatste voeding al in de slaapkamer in het halfdonker en dat helpt ook wel volgens mij.

    @ Myrthe: toen ik na de bevalling steeds maar hoofdpijn bleef houden (kwam door een epiduraal lek) ben ik voor mezelf naar de osteopaat geweest, en zij heeft Lola ook meteen nagekeken. Toen was alles perfect. Maar als dit huilen blijft aanhouden ga ik er inderdaad eens mee langs! Thanks voor de tip!

    Bij ons is het na een week ook aan het beteren, dus misschien is het idd gewoon dat sprongetje.

    @ Cisca: bedankt voor de tips! Ik doe ze eigenlijk allemaal al. Behalve dat inbakeren. Als het blijft duren ga ik dat ook eens proberen!

    @ KK: die draagdoek hielp hier in het begin ook ('s nachts, want overdag heb ik nooit een probleem), maar zodra ik haar in bedje probeerde te leggen werd ze dan vaak weer wakker en begon het weer opnieuw.

    @ Marielle: Och het valt allemaal wel mee hoor. Dan slaap ik 's ochtends wat langer hè.
    Ik doe ook altijd 's avonds het badje. Dat vindt ze zaaalig! En ze wordt er lekker loom van.
    Ik denk idd niet dat ik te weinig melk heb want ze komt echt grandioos bij. Maar misschien drinkt ze niet genoeg per keer. Had ik vd week de lactatiedeskundige laten komen om te overleggen en zij zei dat je eerst kunt voeden (de laatste voeding), dan ga je jezelf uitkleden, tanden poetsen enz en dan voed je nog eens. Ook als ze al bijna in dromenland ligt. Heb ik gedaan en volgens mij slaapt ze dan idd langer. En de laatste BV in bed helpt ook. De tijdsduur is hier echt heel verschillend trouwens. 's Avonds rond een half uur, maar overdag zijn er ook hapjes van 5 minuten bij. Maar dat schijnt door het warme weer te komen, dan hebben ze vaker dorst.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi,

    Sorry, heb niet alle reacties doorgelezen, dus misschien dubbel.
    Supervervelend natuurlijk dat ze zo veel huilt 's nachts. Zeker bij je eerste kun je je daar zo bezorgd over voelen! Bij mijn tweede kon ik wel het onderscheid maken tussen krampjes en 'er is echt iets mis', maar bij m'n eerste ging elk huiltje door merg en been.

    Maar wat ik wilde zeggen: maak je alsjeblieft NIET druk over dat ze nog niet de nacht doorslaapt. Want bij zulke kleine baby's kan het zelfs gevaarlijk zijn als ze te lang doorslapen. De bloedsuikerspiegel daalt dan te veel, waar ze suf van worden en dus niet wakker worden om alarm te kunnen slaan. Dit leek me zo'n eng "internetverhaal", dus ik heb het nagevraagd bij het consultatieburo. Maar het is echt zo.

    Daarnaast is de nachtvoeding juist goed voor de aanmaak van jouw borstvoeding. Heeft iets te maken met een hormoon dat je 's nachts aanmaakt. Als je daar meer over wil weten moet je maar eens kijken op de geijkte borstvoedingsites.

    Heel veel sterkte ermee. Als ze eenmaal 3,5 maand zijn gaan de krampjes over, echt waar!

    Groetjes
    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @ Marieke: oei gevaarlijk zelfs? Maar gelukkig gaat het sinds eergisteren al veel beter! Ze sliep toen zelfs 5 uur en 3 kwartier door! En ze ging ook zonder huilen slapen dus hopelijk (even afkloppen) gaat het al wat beter met haar krampjes.
    Bedankt voor je reactie! Bij zo'n eerste ben je inderdaad bij alles bang...

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Weet je: jij als moeder weet vanzelf wat het beste is voor Lola! Ik herken je onzekerheid en weet dat ik heel vaak aan de tips van Nienuh heb gedacht toen, ik logde er nl. zelf ook over: ik vond op een gegeven moment de rust om T.gewoon in de woonkamer te laten maffen overdag, in het begin. Ik was heel bang om iets verkeerd te doen en wilde al snel "aanleren" in het bedje te slapen. Toen ik dat eenmaal losliet, ging het vanzelf beter. Wel idd 's nachts nooit veel gepraat en geprobeerd een ritme van wakker, voeden, spelen en slapen te hanteren: nu hebben we een geweldige peuter die heerlijk slaapt. Kump vanzelf good!
    Succes!!

    (En inbakeren werkte hier super!)

    BeantwoordenVerwijderen