vrijdag 1 april 2011

From trash to treasure

Of je het nou recycle, repurpose of from trash to treasure noemt, het komt allemaal op hetzelfde neer: van iets ouds iets leuk nieuws maken. En dat deed ik de afgelopen maand.

Papier, plastic, groenafval enzo dat scheidde ik allemaal al, maar kleding had ik nog nooit gerecycled. Niet meer leuk? Te klein, te lang, te breed, te groot, te kort: weg ermee! Eerst langs mijn zussen of zij er nog iets van wilden, en dan in de zak van Max (wat ook recyclen is eigenlijk).

Maar na dit mutsje van een oud 't-shirt, had ik de smaak heel erg te pakken. En toen in maart het thema "Recyclen" was bij 12m12p, ging ik helemaal los.

Ik ging dus maar eens naar de Kringloopwinkel. Want op alle creablogs gaat iedereen altijd naar zo'n winkel en ik was er zelfs nog nooit geweest. Ik had daar eigenlijk niks mee, met rommelmarktstuff en afdankertjes van een ander. Vond het een beetje viezig. Maar nu ik met andere ogen naar al die kleding keek, vond ik het ineens allemaal leuk en geweldig en kreeg massa's ideetjes om te repurposen! Voor € 14 had ik 6 kledingstukken. Ik zeg lekkerrrrr, dat doen we vaker. Ben er deze maand intussen al 2x geweest ;-)

Wat heb ik allemaal gemaakt deze maand?

Ik begon met een kort Bolero-vestje voor Lola uit een truitje van mezelf waar een onuitwasbare vlek op zat:

Dit:



Werd dit:





Supersimpel, ik gebruikte de manchetten en de boord van het truitje dus het zat in no time in elkaar. Dit was ook de eerste keer dat ik iets zonder patroon maakte. Ik nam een vestje dat te klein was en tekende het iets groter over et voilà! Het enige wat ik kocht was het bloemetjeslintje en dat kostte € 1.57


Bij de Kringloop kocht ik o.a. een grote roze ochtendjas voor € 3.



En daar maakte ik een pyamaatje van. Voor Lola uiteraard.







Eigenlijk vind ik dat een beetje mislukt. Ik heb de ruches teveel gerimpeld en nu valt het randje steeds om. Maar als ik het zo plat op tafel leg ziet niemand dat hè?

En als laatste maakte ik een handtas uit een suède jurkje waar ik 100 jaar geleden aan begonnen was (in de tijd dat ik nog alles doorreeg, zie ik nu). De jurk was zelfs al bijna klaar, maar blegh lillik nu, dus er moest iets anders uit gemaakt worden. De spelden die er nog inzaten, waren al aan het roesten, kun je nagaan hoe lang het er al lag. Maar wie wat bewaart, heeft wat, nietwaar?

Dit:



Is nu dus dit:





Het patroon komt hier vandaan en is eigenlijk een omkeerbare tas, maar dat heb ik er niet van gemaakt (maar ga ik zeker eens doen, want ik vind het een heel leuk model). Aan de buitenkant dus bruine suède en aan de binnenkant een zijden stofje dat ik ooit uit Vietnam meenam. Ik betwijfel ten zeerste of het wel echt zijde is, maar het knipte en naaide in ieder geval voor geen meter. Net als zijde.

De bloem probeerde ik na te maken van Eloleo maar ook die is jammerlijk mislukt. Ik had niet eens meer naar haar voorbeeld gekeken en dacht dus dat ik het zo ook wel wist. In mijn hoofd had zij het veel vaker doorgestikt (en ik dus ook) maar nu ik er wel naar kijk (waarom heb ik dat van tevoren niet gedaan????) ziet het er heel anders uit. Nou ja, niemand weet dat ik eigenlijk een heel ander soort bloem wou, toch?



Een zakje à la Cisca aan de binnenkant (of eigenlijk 2 zakjes: 1 groot zakje met een stiksel in het midden: 2 zakjes dus. Een gsmzakje en een allerhande-zakje), maakt ook de binnenkant af!

En dit is nog maar het begin, want ik vind het me toch een partij leuk, dat recyclen!

9 opmerkingen:

  1. Echt heel erg leuk gedaan!!! Ben benieuwd naar je vondsten en creaties!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier ben ik ook al een tijdje bezig met af en toe wat dingen opnieuw gebruiken.
    M'n oude spijkerbroek werd al een nieuwe rok, maar met nog een versleten spijkerbroek waar ik ook weer een groot stuk van overhoud, ga ik denk ik maar bijpassende tassen maken. Lekker modieus verantwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, ik vind dat vestje echt heel goed geslaagd, zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een leuk artikel! Echt gaaf wat je allemaal van troep kan maken! Kringloop is the best!
    Die tas vind ik echt super gaaf! Ga het patroon ook gebruiken denk ik :)
    Liefs Juliette

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Super leuk zeg, echt goede projecten. Ik vind het pyamaatje er geweldig uitzien, niets mislukts aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Super knap gedaan! Echt heel leuk, ik wou dat ik zo een crea bea was zeg!

    Liefs Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Echt super leuke dingen heb je gemaakt van oude kledingstukken. Ik wou dat ik het zo kon, echt waar (lees: tikkeltje jaloezie,hahaha). En het lijkt je erg gemakkelijk af te gaan. Ik heb 1x in de 2 weken naaicursus, maar als ik dit zie voel ik me echt nog een kneusje. Ik krijg het wel klaar maar het kost mij ontzettend veel tijd en die tijd weet ik even niet meer waar ik die vandaan moet halen met de kleine. Groetjes Esje

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oooohhh wat gaaf allemaal!
    Vestje is superlief geworden en dat je dát kon maken van die gekke ochtendjas had ik nooit gedacht :-)
    Was ik maar handig en niet zo knap... :-/

    BeantwoordenVerwijderen
  9. My goodness, wat ben jij ontzettend handig met een naaimachine en 'uitgerangeerde' kleren! Prachtig, prachtig, prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen