donderdag 14 augustus 2014

Balletjes maken - tutorial

Voor Lola's verjaardag (een hele tijd geleden alweer) maakte ik een ballengooispel. Dolle pret heel de middag, je hebt geen kind aan ze! En omdat ik u ook zo'n rustig verjaardagsfeestje gun, maakte ik er een tutorial van. Astemblieft!

En het goede nieuws is dat je alle benodigdheden waarschijnlijk al in huis hebt! Behalve de conservenblikken misschien. Hoewel iedereen weet dat ik niet kan koken, gebruik ik toch nooit groente uit blik en ook geen van mijn 35 collega's kon me helpen aan een blik of 6, dus dat was nog wel even een zoektochtje. Uiteindelijk gebruikte ik melkpoederblikken die ik gekregen heb van een nichtje dat op de kraamafdeling werkt.

Eerst de blikken maar. Dat wijst zichzelf eigenlijk. Helaas zijn de mijne niet allemaal even groot (3 groter en 3 kleiner), maar it'll do. 


Neem 6 verschillende gekleurde papiertjes met een leuk patroontje erop.


Leg de ene kant van het papier tegen het 'randje' van het blik, en snij aan de andere kant rondom met een stanleymes, ook weer tegen het randje. Zo heb je meteen de goede maat.

Nadat je je papier gesneden hebt, doe je lijm aan het begin en het einde van je papiertje, op de korte kant. Je hoeft echt niet overal lijm te smeren, en bovendien zit het veel mooier als je alleen de uiteinden lijmt. Weet ik uit ondervinding. 


(de krant verklapt dat ik deze tutorial al een heel tijdje geleden gemaakt heb....)


En in no time heb je ze alle 6 klaar! 


Then on to the balls. 


Allereerst: knip je nagels! Echt. Anders trek je alle ballonnen kapot. Weet ik uit ondervinding 2.


Benodigdheden: 
Ballonnen (ik nam maat M uit de Hema)
Trechter
Vulmiddel (ik nam zout) 
Schaar
Krant (bij voorkeur de Sportpagina want die lezen we toch niet)
Latte Macchiato

Dat laatste is optioneel en draagt op geen enkele wijze bij aan het slagen van uw balletjes, maar het is wel yummie.


Ik heb de balletjes leren maken van een mama op school, toen we bezig waren met het knutselen voor het schoolfeest. Zij gebruikte couscous als vulmiddel, maar ik gebruikte 18-cent-voor-een-kilo kostend zout. Veel goedkoper en gaat net zo goed! Maar je kunt dus eigenlijk alles gebruiken wat je in je keukenkast hebt staan: couscous, zout, rijst (zou wel gebroken rijst nemen en geen hele, dat lijkt me wat te grof), koffie, suiker,....of zand uit de zandbak van je kind, kan ook!

Kies 3 ballonnen uit die leuk bij elkaar kleuren; 2 in dezelfde kleur voor de ondergrond, en 1 in een andere kleur voor de bovenste laag. 
Neem ook nog 1 andere ballon, maakt niet uit welke kleur want die ga je toch niet zien.

Trek de-ballon-die-je-toch-niet-gaat-zien over een trechter.


Hou de ballon goed vast met je ene hand en strooi het vulmiddel in de trechter met je andere hand.


Je moet het zout in de ballon 'masseren' zeg maar. Je trekt steeds aan het 'tuitje' van de ballon en trekt/duwt dan met je vingers het zout in de ballon. Het zal lijken of je nooit al dat zout erin zal krijgen, maar trust me, dat lukt.

Ik was alleen thuis dus kon niet echt èn het tuitje vasthouden èn ballonmasseren èn foto's nemen tegelijkertijd, dus deze stap staat niet op beeld...
Als je balletje groot genoeg is...


...knip je het tuitje eraf, tot ongeveer 2 cm van de ballon. 


Neem nu een 2e ballon en knip heel de tuit eraf, tot waar het breder wordt.


Neem het balletje weer en sla de 2 cm van de tuit om en hou vast met je duim, 


Neem je 2e ballon en trek die over het balletje, de onderkant over het tuitje, dus de opening van de gele ballon zit aan de andere kant dan de opening van de witte. Beetje priegelwerk omdat je het tuitje dicht moet houden èn tegelijkertijd met 2 handen aan de ballon moet trekken, maar het gaat.


Soms krijg je een luchtbel aan de onderkant, waar het tuitje van de witte ballon zit. Als je deze er niet uit kunt masseren, prik je er een gaatje in. Alleen door de gele ballon graag.


Herhaal de volledige stap van de gele ballon. Je doet dus 2 gele ballonnen over elkaar. Zorg dat deze opening niet over de eerste opening (witte) zit en ook niet over de tweede (gele). Dan heb je nergens een dik stuk zitten. 

Je hebt nu een mooi rond, helemaal geel balletje. Geel wordt de ondergrondkleur.


 Neem nu de kleur die je als bovenste kleur wilt. Knip ook weer de volledige tuit eraf.


Knip een aantal gaatjes in de ballon. Je kunt allemaal even grote gaten knippen, of verschillende groottes. Knip ze niet al te groot, want het rekt ook nog op, dus de gaten worden een stuk groter dan dat je ze knipt. En knip er ook niet teveel, anders gaat de ballon scheuren. 
Trek de blauwe ballon over de gele ballon en.....klaar! 


En nog eentje....


En nog één....


En voor je het weet kun je niet meer stoppen...

Nou worden die ballonnen wel vuil tijdens het spelen. Yep, al na 1x spelen zit er stof en viezigheid op; een ballon trekt dat aan. Maar geen nood! Eén theelepeltje dreft volstaat voor de hele vaat voorraad ballen! Pak een oude afwaskwast, geef ze een sopje en ze zijn weer als nieuw!En een paar actiefoto's van het feestje: 

woensdag 6 augustus 2014

USA !

Dag lieve lezertjes van me, wij zijn terug van weggeweest (eigenlijk al 2 weken...)!

En wat was het heerlijk! We hebben heel veel gezien en gedaan (soms een beetje teveel; volgende keer toch wat meer rustdaagjes inplannen), gelopen, gefietst, getoerd met onze camper, veel en vet gegeten en gezellige avonden gehad met medecampinggangers. Het was de eerste keer dat we met een camper op vakantie gingen, maar we gaan dat zeker nog eens doen! Vrijheid blijheid, gaan en staan waar en wanneer je wilt, zelf koken (maar 2x gedaan) of uit eten, 's avonds kind in bed (altijd veel te laat) en wij lekker buitenzitten bij een heerlijk temperatuurtje, barbecuen, marshmallows roosteren, ZO LEUK allemaal!!

Ik ben een gelukkig mens. Dat was ik al, maar deze vakantie heeft me nog gelukkiger gemaakt.
Rondtrekvakanties, ohhh wat hou ik ervan! Vroeger met de rugzak (hopelijk gaan we dat snel weer terug doen!) en nu dus een soort van compromis omdat Lola erbij is, met de camper. Je ziet zoveel meer en je blijft nog wat langer plakken als het ergens leuk is en je gaat eerder weg als het niet leuk is.

We vlogen naar Las Vegas en van daaruit reden we over de eenzaamste, rechtste weg ik die ooit gezien heb, midden door de woestijn, naar Yosemite National Park. We keken onderweg in een stadje de wedstrijd België-Amerika samen met 1 (eentje maar!!) Amerikaan en vielen, ondanks de vele waarschuwingen dat je moet tanken waar je maar tanken kunt, bijna zonder benzine in de middle of nowhere. Toen we eindelijk een tankstation tegenkwamen, konden we nog 8 mijl rijden.....was even een stressmomentje, I can tell you.

Er volgden trouwens nog veel meer WK wedstrijden die we onderweg zagen, want wij als NL-BE gezin moesten natuurlijk de wedstrijden van de 2 landen zien. Het viel op dat de Amerikanen er helemaal niet zo mee bezig waren (maar wel al veel meer dan 4 jaar geleden blijkbaar) en dat we meerdere keren de enigen waren die in een café/restaurant keken. Of met Mexicanen, want die volgden het dan weer wel. Alleen de finale hebben we in een overvolle sportbar gekeken! Jammer dat  die finale niet oranje was; ik had nochtans allerlei oranje zooi meegesleurd voor de dochter en mijzelve! De mannen in ons gezin weigerden oranje te dragen. Zelfs rood droegen ze niet als België speelde. Afvalligen.

De nationale parken zijn prachtig en heel divers. Wij konden met Lola helaas geen al te lange hikes doen, maar Amerika zou Amerika niet zijn, als je niet ook gewoon door zo'n park kunt rijden. Dat deden we dus, en stapten hier en daar uit voor kortere wandelingen. We hadden in Yosemite een klein ongelukje met de camper, dat veel erger had kunnen zijn maar gelukkig net niet was, en reden over de Tioga pass (moooooi!).

We bezochten Ghost Towns en meren, vierden de 4th of July in San Francisco, waar we fietsen huurden (zooo heuvelachtig daar!!) en de meest fantastische Amerikaanse buren op de camping hadden, die ons bij het afscheid zelfs verrasten met een cadeautje.

We deden 3 dagen over Highway 1, de kust van San Francisco naar Los Angeles, gewoon omdat het zo mooi is daar. We kampeerden verschillende keren op een gewone parkeerplaats voor de plaatselijke Walmart of de Mc Do omdat er geen campings meer vrij waren in de buurt (maar dat was helemaal niet erg!). Wat hou ik trouwens van de Walmart! Dat is gewoon heaven on earth, echt waar. Alles wat je je maar kunt bedenken, vind je daar. Ik kocht er o.a. 3 garenrekjes, voor maar $9,99 per stuk (en niet $17,99 zoals op de foto) en slaagde er zelfs in om al die pinnetjes ongebroken thuis te krijgen. Nu nog eens ophangen...

We zwommen in de Pacific en in zwembaden, luierden en stonden vroeg op en lagen er vroeg in.
We shopten en keken mensen. We reden vele kilometers (meer dan 3000) en verbaasden ons over het steeds groter wordende aantal obese mensen hier, en dat ze er zelf blijkbaar totaal niet mee zitten dat ze een maatje vele maatjes meer hebben.

We gingen naar San Diego en aten het heerlijkste Mexicaanse ontbijt ever. We zweetten ons te pletter in Las Vegas en hadden het ver-schik-ke-lijk koud 's avonds in San Francisco.

We dansten met Donald Duck en consorten in Disneyland en deden een 'studiotour' in de Universal Studios, waar ze net CSI aan het opnemen waren. Niet dat we daar iets van te zien kregen hoor, maar het was wel leuk!

Eén van mijn persoonlijke hoogtepunten van deze trip was het weerzien met het gastgezin waar ik 23 jaar geleden een jaar bij gewoond heb als exchange student. Ik had ze in 2000 voor het laatst gezien! Ze waren, behalve een stuk dikker, niks veranderd. Zo leuk. Wij woonden toen in een plaatsje bij San Diego, California (zij wonen nu in Boise, Idaho) en ook ons oude huis en mijn highschool zijn we gaan bezoeken. Heel speciaal en gek om na al die jaren terug te zien! Want daar was ik sinds 1991 niet meer geweest! Ik herkende onze buurt bijna niet meer, zoveel was er bijgebouwd. Mijn school was dan weer niks veranderd.

Lola keek 'Frozen' in het vliegtuig op de heenweg en is sindsdien he-le-maal wild van Anna en Elsa en ontmoette hen ook nog eens 'in het echt' in Disneyland. Ze was en is heel diep onder de indruk van die ontmoeting en wil alleen nog maar vlechtjes in haar haren, want Anna en Elsa hebben die ook. Ze wou trouwens sowieso met alle figuren op de foto die ze maar tegenkwam en poseerde daar dan ook uitgebreid voor. In de Universal Studios precies hetzelfde. Anna en Elsa, Mickey en Minnie Mouse, Spongebob, Shrek, Sneeuwwitje, ... ze staat er allemaal mee op de foto!

Ze maakte vriendinnetjes en speelde ook met haar broers of met ons. Of alleen met haar barbies. Ze is ontzettend braaf en lief geweest en de lange vlucht was a breeze. In de camper deed ze dutjes onderweg en 's avonds viel ze elke dag uitgeput in slaap. Ik vrees dat ze nog iets te jong is om er later herinneringen aan te hebben, maar nu heeft ze het er in ieder geval nog bijna dagelijks over!

De laatste 2 nachten sliepen we in The Venetian in Las Vegas (nice!) en deden he-le-maal niks meer. Lekker aan het zwembad bij +40°en terugdenken aan een heerlijke vakantie!

Fotootjes?? Fotootjes!!