donderdag 14 augustus 2014

Balletjes maken - tutorial

Voor Lola's verjaardag (een hele tijd geleden alweer) maakte ik een ballengooispel. Dolle pret heel de middag, je hebt geen kind aan ze! En omdat ik u ook zo'n rustig verjaardagsfeestje gun, maakte ik er een tutorial van. Astemblieft!

En het goede nieuws is dat je alle benodigdheden waarschijnlijk al in huis hebt! Behalve de conservenblikken misschien. Hoewel iedereen weet dat ik niet kan koken, gebruik ik toch nooit groente uit blik en ook geen van mijn 35 collega's kon me helpen aan een blik of 6, dus dat was nog wel even een zoektochtje. Uiteindelijk gebruikte ik melkpoederblikken die ik gekregen heb van een nichtje dat op de kraamafdeling werkt.

Eerst de blikken maar. Dat wijst zichzelf eigenlijk. Helaas zijn de mijne niet allemaal even groot (3 groter en 3 kleiner), maar it'll do. 


Neem 6 verschillende gekleurde papiertjes met een leuk patroontje erop.


Leg de ene kant van het papier tegen het 'randje' van het blik, en snij aan de andere kant rondom met een stanleymes, ook weer tegen het randje. Zo heb je meteen de goede maat.

Nadat je je papier gesneden hebt, doe je lijm aan het begin en het einde van je papiertje, op de korte kant. Je hoeft echt niet overal lijm te smeren, en bovendien zit het veel mooier als je alleen de uiteinden lijmt. Weet ik uit ondervinding. 


(de krant verklapt dat ik deze tutorial al een heel tijdje geleden gemaakt heb....)


En in no time heb je ze alle 6 klaar! 


Then on to the balls. 


Allereerst: knip je nagels! Echt. Anders trek je alle ballonnen kapot. Weet ik uit ondervinding 2.


Benodigdheden: 
Ballonnen (ik nam maat M uit de Hema)
Trechter
Vulmiddel (ik nam zout) 
Schaar
Krant (bij voorkeur de Sportpagina want die lezen we toch niet)
Latte Macchiato

Dat laatste is optioneel en draagt op geen enkele wijze bij aan het slagen van uw balletjes, maar het is wel yummie.


Ik heb de balletjes leren maken van een mama op school, toen we bezig waren met het knutselen voor het schoolfeest. Zij gebruikte couscous als vulmiddel, maar ik gebruikte 18-cent-voor-een-kilo kostend zout. Veel goedkoper en gaat net zo goed! Maar je kunt dus eigenlijk alles gebruiken wat je in je keukenkast hebt staan: couscous, zout, rijst (zou wel gebroken rijst nemen en geen hele, dat lijkt me wat te grof), koffie, suiker,....of zand uit de zandbak van je kind, kan ook!

Kies 3 ballonnen uit die leuk bij elkaar kleuren; 2 in dezelfde kleur voor de ondergrond, en 1 in een andere kleur voor de bovenste laag. 
Neem ook nog 1 andere ballon, maakt niet uit welke kleur want die ga je toch niet zien.

Trek de-ballon-die-je-toch-niet-gaat-zien over een trechter.


Hou de ballon goed vast met je ene hand en strooi het vulmiddel in de trechter met je andere hand.


Je moet het zout in de ballon 'masseren' zeg maar. Je trekt steeds aan het 'tuitje' van de ballon en trekt/duwt dan met je vingers het zout in de ballon. Het zal lijken of je nooit al dat zout erin zal krijgen, maar trust me, dat lukt.

Ik was alleen thuis dus kon niet echt èn het tuitje vasthouden èn ballonmasseren èn foto's nemen tegelijkertijd, dus deze stap staat niet op beeld...
Als je balletje groot genoeg is...


...knip je het tuitje eraf, tot ongeveer 2 cm van de ballon. 


Neem nu een 2e ballon en knip heel de tuit eraf, tot waar het breder wordt.


Neem het balletje weer en sla de 2 cm van de tuit om en hou vast met je duim, 


Neem je 2e ballon en trek die over het balletje, de onderkant over het tuitje, dus de opening van de gele ballon zit aan de andere kant dan de opening van de witte. Beetje priegelwerk omdat je het tuitje dicht moet houden èn tegelijkertijd met 2 handen aan de ballon moet trekken, maar het gaat.


Soms krijg je een luchtbel aan de onderkant, waar het tuitje van de witte ballon zit. Als je deze er niet uit kunt masseren, prik je er een gaatje in. Alleen door de gele ballon graag.


Herhaal de volledige stap van de gele ballon. Je doet dus 2 gele ballonnen over elkaar. Zorg dat deze opening niet over de eerste opening (witte) zit en ook niet over de tweede (gele). Dan heb je nergens een dik stuk zitten. 

Je hebt nu een mooi rond, helemaal geel balletje. Geel wordt de ondergrondkleur.


 Neem nu de kleur die je als bovenste kleur wilt. Knip ook weer de volledige tuit eraf.


Knip een aantal gaatjes in de ballon. Je kunt allemaal even grote gaten knippen, of verschillende groottes. Knip ze niet al te groot, want het rekt ook nog op, dus de gaten worden een stuk groter dan dat je ze knipt. En knip er ook niet teveel, anders gaat de ballon scheuren. 
Trek de blauwe ballon over de gele ballon en.....klaar! 


En nog eentje....


En nog één....


En voor je het weet kun je niet meer stoppen...

Nou worden die ballonnen wel vuil tijdens het spelen. Yep, al na 1x spelen zit er stof en viezigheid op; een ballon trekt dat aan. Maar geen nood! Eén theelepeltje dreft volstaat voor de hele vaat voorraad ballen! Pak een oude afwaskwast, geef ze een sopje en ze zijn weer als nieuw!En een paar actiefoto's van het feestje: 

17 opmerkingen:

 1. Zalig, die ballen! Binnen 2 weken plannen we hier een kinderfeestje, wordt meteen uitgetest!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuk idee! Ga ik ook eens proberen bij een volgende verjaardag. Bedankt om er een tutorial van te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is echt wel het knapste ballengooispel dat ik al ooit gezien heb! :-)
  Supervrolijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. super tof hé. ik maakte ze al eens met de kleuters in thema kermis. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaaf idee, op mijn pinbord voor als het meisje hier ook met ballen kan gooien ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk om die rondjes eruit te knippen! Ik heb meteen zin om een spel te maken :) Bedenken hoe ik de blikken voor iets geluidslozers kan vervangen... #geentuin

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wauw,die ballen zijn echt supervrolijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Amai, die ballen zijn supermooi! Ga ik zeker onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen