maandag 2 november 2009

Big Mama's

Of ik binnenkort eens een update wou geven over hoe misselijk ik wel niet ben, welke lusten ik inmiddels heb en mijn meest vreemde dromen. Vroeg zij. Nou, daar kunnen we heel kort over zijn: ik heb none of the above. Zou wel willen, maar heb ze niet. Ik kots niet, ik eet geen kilo's augurken en ik droom geen absurde dingen.

Maar wat ik wèl heb, zijn big hooters! Yay! Zo groot zelfs dat het vriendinnen opvalt. Zo groot dat ik er commentaar over krijg. In a positive way, dat wel. Ze zijn ook een beetje pijnlijk. Alleen als ik erin knijp, maar dat doe ik te pas en te onpas, om te voelen of ze nog wel gevoelig zijn. Ja. Raar hè? En ik moet constant plassen. Altijd 's nachts. Denk dat mijn blaas het overdag opspaart voor 's nachts. 4x per nacht slaapdronken naar het toilet strompelen is niks. Beetje moe word ik er van. Letterlijk. En het kan tussen mijn oren zitten, maar ik denk dus echt dat ik al een buikje krijg. Ik zweer het! Nou was mijn buik de laatste tijd sowieso niet meer de sixpack die hij altijd geweest is *ahum* maar nu is hij helemaal hard en bol en ook langs de zijkanten dikkig. En dat was daarvoor niet. Ik moet zelfs een knoopje open zetten als ik zit! En honger! Ik heb constant honger. Ik moet 's ochtends echt iets eten nu (deed ik vroegâh alleen als het uitkwam. Wat meestal niet zo was, want 's morgens = haasten). Niet dat ik anders misselijk word ofzo, maar ik heb dan een beetje een raar gevoel. Een leeg gevoel. Het kan dus ook zijn dat die dikke buik van al het gevreet komt, want men-o-men er wordt wat naar binnen gepropt nowadays, maar daar gaan we niet vanuit hè? Neehee, ik krijg gewoon al een zwangerschapsbuikje! En laat maar komen want ik kan niet wachten tot iedereen het kan zien! Op internet lees ik het volgende daarover: Je denkt misschien al dat je dikker wordt. Dat komt door je darmen. De darmen zetten wat uit door de zwangerschapshormonen. Je baarmoeder begint wel al iets op te rekken. Er zijn vrouwen die dat als een zeurend gevoel in de onderbuik ervaren, maar meestal heb je er geen last van. Ik heb daar dus geen last van, maar ik heb wel last van mijn darmen. Van lucht in mijn darmen. Om het maar eens netjes te zeggen. Véél lucht. Verdere details daarover zal ik u besparen.

Voor de rest hebben we dus echt nergens last van. Geweldig! (al word ik daar wel een beetje onrustig van, want is alles nog wel ok down under??)

Ik weet niet of het komt omdat mensen ons zielig vinden/vonden omdat het steeds maar niet lukte, of omdat ze gewoon van hun meuk afmoeten, maar we krijgen ineens van alles en nog wat aangeboden. Er zijn hele zwangerschapsgarderobes en babyuitzetten onderweg richting Antwerpen. Kan niet wachten om erin te gaan snuffelen!

***

3 geboortekaartjes. Dat is de opbrengst van 1 week geboortepost. Het is een vruchtbare maand geweest 9 maanden geleden. 2 eenlingen en 1 tweeling. En ik vond het deze keer niet moeilijk om de kaartjes te zien. Voor het eerst kon ik oprecht blij zijn voor de kersverse ouders. Daarvoor was ik altijd jaloers. Erg hè? Ik moest altijd iedereen feliciteren, maar waarom kwam ik zelf nooit aan de beurt? Ik ging ook al een tijdje niet meer op babybezoek. Wel nog bij vriendinnen en close familie, want daar kun je niet onderuit, maar vage bekenden waar je een kaartje van krijgt konden fluiten naar een bezoekje van mij. Ik kon ook mijn tranen niet meer inhouden als ik op babybezoek ging, en dat wou ik de overgelukkige ouders ook niet aandoen. Zij waren zo gelukkig en dan kwam ik daar een beetje snotteren. Ook al zeiden ze dat ze het begrepen, toch voelde ik me er steeds ongemakkelijker bij. Maar nu kan ik weer. Gisteren voor het eerst sinds we zelf in blijde verwachting zijn. En ik vond het geweldig! Kan me nog steeds niet voorstellen dat er bij ons ook zo eentje ligt over 7 maanden, maar ik heb het beebje vastgehouden en geknuffeld en dat voelde zo goed.

In het kader van 'leuk' voor later / goed om niet te vergeten, een paar facts & figures:
* 4 jaar, 1 maand, 6 dagen 22 uur, 51 minuten en 38 seconden heeft het ons gekost om voor het eerst een positieve Predictor te zien.
* In die tijd hebben we 6 eigen ICSI's en 3 Eiceldonatie pogingen gedaan.
* We hebben 4 ICSI's in Antwerpen en 2 in Brussel gedaan. De 3 ECD pogingen waren in Gent.
* De diagnose was vanaf het begin 'pré-menopauze', maar (pas) na 6 ICSI's kwam daar ook nog 'zeer slecht sperma' bij.
* Ik heb altijd de maximale dosis hormonen gespoten (Menopur 600 IE / Gonal F 450 IE / Puregon weet ik niet meer. 400?) met een magere 2 à 3 follikels als resultaat en bijna altijd maar 1 (slechte) bevruchting.
* We hebben alles geprobeerd wat maar te proberen viel: acupunctuur, Chinese kruiden, Magnetiseur, Osteopaat, Voetreflexoloog, Antioxidanten, Vitaminenpreparaten, Wonderdokters, relaxerende massages, etc. Om maar te zwijgen over de glazen-bollen-kijkers waar ik geweest ben. Die trouwens allemaal zeiden dat ik 2 kinderen zou krijgen. Lang geleden al overigens...
* Al onze IVF'en samen hebben ons ongeveer €10.000 gekost wat we niet terugkregen van het ziekenfonds. En tel daar bovenstaande onzin nog even bij op, en we hadden een klein Afrikaans land een jaar lang van voedsel kunnen voorzien.
* In de tijd dat wij IVF deden hebben al mijn vriendinnen 1, 2 of zelfs 3 kinderen gekregen.
* Ik zat begin dit jaar tegen een depressie aan door alle IVF-shit.
* Daardoor zijn we bij een psychologe belandt en dat heeft ons veel goed gedaan.
* Husby en ik hebben meerdere heftige discussies gehad over de vraag 'wanneer stoppen we?'. Husby zei eind 2008. Ik zei als ik er dood bij neerval.
* Klinkt cliché, maar ondanks alles heeft het ons nog sterker gemaakt dan we samen al waren. Al weet ik *gelukkig* niet waar we geëindigd zouden zijn als we uiteindelijk toch niet zwanger waren geworden....

Ons beebje is intussen 2 cm groot Er zijn oogjes maar er is nog geen iris. De baby kan nog niets zien. Het gezicht is nog bezig zich te ontwikkelen en de hersentjes gaan al werken. Armpjes en beentjes gaan bewegen. En het lichaampje is nu begonnen met de verdere ontwikkeling van het bot. De nieren en lever zijn al helemaal aangelegd maar gaan nog groeien.

Groei maar lekker, lief beebje van me!

19 opmerkingen:

 1. - je buikje is mooi hoor lieffie !!

  - je hooters natuurlijk ook maare.... you know hé

  - het teveel aan lucht, euhhhh to discuss in private ok ?

  je bent trouwens bij je facts & figures naast de hormonenspuiten, de 112.35kg pillen vergeten die geslikt zijn en de maandlonen van de dokters en verpleegsters die we mochten ophoesten...

  in the end, it will all be worth it !!

  have a great pregnant day xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Allemachtig, moest jij gewoon een halve pen Gonal-F leegspuiten?! Dat was een aardig kostbare aangelegenheid. Ik deed een stuk langer om die pen leeg te krijgen (en de laatste pen had ik net aangebroken toen de IUI kwam: die heb ik vorige week symbolisch leeggespoten in de gootsteen; was inmiddels verlopen).

  En die dikke memmen: same here! Ze voelen aan als maatje Pamela, en naar m'n tepels mag niemand wijzen. Laat staan aanzitten ;-).

  Raar hé, dat je nu wel blij bent voor die ander, maar toen je nog in de MMM zat het zo moeilijk was. Zo herkenbaar.

  Op naar een hele mooie dikke buik!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En met een beetje geluk hou je die voorgevel nog maaaaaanden. Ik geef nu al 12,5 maand borstvoeding en ik zie nog steeds glimmende oogjes bij de prinses *en* haar papa, die alleen mijn AA cupje gewend was (niet dat hij eraan mag komen of zo, dat voelt nu echt een beetje gek).

  Weet je, alles wat ik lees klinkt helemaal normaal. Inclusief de winderigheid en het oprecht blij kunnen zijn voor andere zwangeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Husby: ik heb eea aangevuld in mijn tekst ;-)

  @ KK: Yep, altijd een halve spuit erin jassen. En gek genoeg heb ik er nooit last van gehad, van al die hormonen. Denk dat dat ook verklaart waarom ik nu zo weinig last heb: ik ben denk ik niet zo gevoelig voor hormonen?

  Op naar 2 mooie dikke buiken hè! Van ons allebei!!

  @ Vita: en zodra je stopt met BV worden ze gereduceerd tot maatje Gebruikt Theezakje zeker?

  Gelukkig klinkt het allemaal normaal wat ik heb en niet heb ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk toch, hooters als bloemkolen?
  Haha!

  Enjoy all of it!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook hier geen echte zwangerschapskwalen. Niet misselijk. Wel pijnlijke en stevigere borsten (in mijn geval niet zo fijn, want ik heb al een aardig maatje van mezelf) en heel veel honger. Ook hier gaat alles naar binnen. Manlief lacht zich dood. Dit is echt niet normaal, maar kom gelukkig niet veel aan. Dus lichaam heeft dit blijkbaar nodig. Darmen probleem opgelost met 1 glas roosvice laxo per dag. Ook hier slaat de onzekerheid toe omdat het allemaal zonder misselijkheid doorgaat. Maar goed niet iedereen is misselijk en we mogen ons gelukkig prijzen. Ik schrok me wel toen ik las dat jij 600 menopur hebt gespoten ik gemiddeld 225 en had ik nog 12 eicellen me 1 eierstok. Ja ik mocht blij zijn dat mijn ene eierstok me niet in de steek heeft gelaten. Ook ik niet veel last van hormonen gehad alleen duizelingen. Oja ik ben wel heel moe en het lijkt of dit met de dag erger wordt. Dat vind ik het vervelendst. Na het werk, koken, eten, opruimen en daarna nergens meer fut voor. Geniet van je zwangerschap en nog effe en dan mogen we ons beebje weer zien.
  Groetjes Esje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, jij bent gewoon immuun geworden voor zoveel hormonen! Met zulke hoeveelheden, mensenmensen.

  Vandaag gaat het hier goed. Nog niet écht misselijk geweest. Nog zes nachten tot de volgende echo. Spannenddddd!

  En gaan we dan buiken meten? Kijken wie de grootste heeft? Hehe

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Grote tieten ja. Die had ik ook. Ik ben altijd al gezegend geweest met een nette 70D cup, zo'n cupmaat waarvan iedereen zegt: mooie tieten, maar niet opvallend. Tot ik zwanger werd. Mijn god. En ik gaf ruim 9 maanden borstvoeding, dat was ook een prachtig gezicht. Behalve als ik te laat ging kolven, dat was gênant.. Nu is het minder dan vroeger, dat wel.
  Dat oprecht blij zijn voor anderen, dat wordt hier steeds minder. Het lijkt wel alsof ik vooral niet blij kan zijn voor mensen die zo maar zwanger worden. Voor Mister T. had ik eerst 4 opnames en 2 operaties en toen was ik wel snel zwanger ja. Nu vandaag weer ongesteld en toch maar de gyn. gebeld op advies van de huisarts. Al ben ik voor jou en KK dus heul blij.. heulheul blij. Echt waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi logje, maar ook ontroerend. Ben blij voor jullie. Het was een lange weg! Enjoy!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Aaahhhh, wat een mooi logje. Het komt nog wel goed met je zwangerschapsverschijnselen hoor. Maak je geen zorgen.
  Wat een facts en figures zeg. Ben onder de indruk.
  Geniet van je beebje in je mooie bolle buikje. En weet je, of het nu komt van eten, opgezwollen darmen of inderdaad je baarmoeder in the end maakt het eigenlijk niet uit welke de reden is. Het ZIJN allemaal zwangerschpasverschijnselen. He verhip, dan heb je er toch in ieder geval 1 ;o). En je borsten ook nog, das 2. Veel plezier met je nieuwe BH collectie :-)). Schrijf in de labels maar bij welke maand ze pasten. Leuk voor later *grijns*.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik hoop dat je je zo goed blijft voelen. Bij mij kwamen alle kwaaltjes pas met een week of negen...
  En ach ja, die mooie tieten. Die had ik ook. Nu zijn ze weer gewoon normaal...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel herkenbaar Edje wat je opgesomd hebt. Behalve de hoge kosten dan. Petje af voor jullie doorzettingsvermogen!!

  Ik heb ook grote boobs gehad en een honger, niet normaal. Je zou denken dat je dan kilo's aan bent gekomen na de zwangerschap. Bij mij was dat niet zo, ik was zelfs afgevallen. Je lichaam werkt nu heel erg hard en je beebje heeft ook veel nodig. Ik vond dat een goed excuus voor iedere dag een gebakje;)

  Blij zijn voor een ander kan ik nu ook. Het kost me meer moeite als het bij die ander meteen gelukt is. Ik snap nog steeds niet hoe dat kan;)

  Wanneer krijg je weer een echo? Succes met je buikje!!

  Groetjes, Myrthe

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wauw meis... Gewoonweg super om te lezen!
  Blijven groeien hoor!
  (heb het nu tegen je hooters en je frummel ;-))
  X Naat

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoeist met de big mama's? groeien ze al je bh uit? ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En? Leef je nog?
  Ben je verdwaald in je eerste dikkebuikenbroek?
  Verdwaald in de Prenatal?
  Of nu eindelijk goed misselijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zow. Daar zijn we nog eens. Ik heb een beetje een algeheel gevoel van Geen Zin. Maar wie weet verandert dat helemaal in het weekend en schrijf ik wel weer een logje. Heb genoeg te vertellen in ieder geval!

  @ Nicoleke: I enjoy them big time!! Letterlijk ;-)

  @ Esje: Roosvicee Laxo dus. Denk alleen dat dat hier in BE niet te krijgen is. Maar dan doe ik wel een bestelling bij mijn moedertje in NL. Thanks for the tip!

  @ KK: ok, hoeveel is die van jou? Jij eerst! ;-)

  @ Joeltje: steeds minder blij voor anderen, dat begrijp ik maar al te goed. Ik kan ook pas sinds mijn eigen zwangerschap blij voor anderen zijn hoor. En inderdaad, mensen die al zwanger worden door alleen maar te knipogen naar elkaar, zou ik het liefst met de koppen tegen elkaar slaan. Gèk werd ik van die verhalen. En nog trouwens.

  @ Door: Hele lange weg ja, maar het zal het allemaal zooo waard zijn! Ik enjoy met volle teugen!

  @ Mariëlle: ik pas nog steeds in de oude hoor!

  @ Cisca: hey ik zit al op 9 wkn en 2 dagen en ik heb het nog steeds niet! Yay!

  @ Myrthe: elke dag een gebakje hahaha! Zo ver ga ik nou niet (maar ik zal er ook echt geen laten staan als het voor mijn neus staat hoor) maar ik vreet me echt 3x in de rondte elke dag. Heb een chronisch knorrende maag.

  @ Nathalie: welkom hier ;-)
  2.11cm al afgelopen maandag!

  @ Mariëlle: nee nog niet maar heb toch een very impressive cleevage hoor ;-)

  @ KK: En weeral none of the above! Heb gewoon ff geen zin om te loggen. Maar ik beloof (niet plechtig) dat ik van het weekend een logje schrijf!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ha Edje,
  Ik heb alleen pijnlijke borsten en verstopping van de darmen gehad en heel moe en heel veel honger.
  Ik denk dat ze bij de volgende echo bij jou deze routine testjes en vragen gaan stellen.
  Ik vind het een heel moeilijke keuze om me in te laten enten voor de mex griep. Heb eigenlijk nooit griep, maar volgens de verloskundige ben je het laatste tremester van je zwangerschap meer vatbaar voor de mex griep. Ik kijk het denk ik nog effe aan wat de griep doet in Nederland. Als over een tijdje half ned. de griep heeft dan wordt het tijd, maar nu ik weet het niet. Mijn ouders zouden graag zien dat ik met laat inenten. Conclusie: wij kijken het nog even aan.
  Groejes Esje

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoeveel is die van mij? Jij eerst!

  Mén, wát is van mij? Wat moet ik showen? Die buikenbroek?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @ Esje: Zo denk ik er ook over! En ik ben ook nooit ziek! *effe afkloppen*. Ik heb trouwens dat Laxo spul gekocht!

  @ KK: hahaha neeheeee hoeveel is je buik? In centimeters. Of meters. Jij zei dat we moesten meten!

  Zeg, heb je onze beebjes al eens vergeleken van Babystrology? Ik ben maar een weekje verder dan jou, maar wat een verschil al hè?!

  BeantwoordenVerwijderen