woensdag 8 januari 2014

Rudolph the red nosed reindeer

Of zonder red nose, whatever.
Maar een reindeer in ieder geval, en het was vòòr Kerstmis klaar, helemaal in stijl voor de feestdagen dus.

We tekenden op de patroontekencursus een basiscorsage op maat. Nog niet zo makkelijk als ik wel dacht (vooral de mouw is moeilijk, maar die zit hier niet in). Maar na wat passen en meten zit hij Lola als gegoten. Dus nu zou ik bandwerk kunnen gaan doen, ware het niet dat haar kleerkast zo vol als een ei zit voor de winter, dus effe niet. In de lente zal het patroontje ook nog wel passen. En anders beginnen we opnieuw.

Ziehier ons model in spé. Een fake glimlach heeft ze al.De stof is druk dus dan hou ik van een simpel patroon. Een recht lijfje en een rok met een stolpplooi op voor- en achterpand, en 2 gewone plooien aan elke kant daarvan. De rendieren komen tussen de stolpplooi doorgluren.
Er zitten geen mouwtjes in, want ik hou niet van zichtbare longsleeves onder een jurkje, dus Lola draagt altijd een vestje over haar winterjurkjes en dan zitten die mouwen maar in de weg onder dat vest.
De onderkant heb ik blind omgezoomd met de naaimachine, zodat je de naad (dus) niet ziet. Ik wou geen naad over de rendieren heen stikken.


Het kraagje tekende ik a-symmetrisch. Gezien bij haar en haar.
Ik liet het stofje van de jurk zien aan naaiclub- en patroontekenmaatje Erika en zij had toch wel precies de goede kleur groen voor het kraagje en de voering zeker! En het werd ook nog eens persoonlijk bij mij thuisgebracht door een andere naaiclubbuddy, Lieke. Bedankt Erika en Lieke!Aan de achterkant komt het kraagje niet tot tegen elkaar en valt het netjes over het vestje.
Ik ben helemaal in de wolken met dit jurkje! Eén van mijn betere maaksels, vind ik zelf, qua stof en patroontje en pasvorm. Maar ik heb wel een klein probleempje. Toen ik op de allereerste jurkdraagdag (zo ongeveer 10 minuten na bovenstaande foto's) lipgloss opdeed, wilde Lola (uiteraard, alles wat make-up heet is geweldig tegenwoordig) ook. Ze kneep alleen wat te hard in het tubetje en nu zitten er vier (4!) vettige klodders op het kraagje die ik er niet meer uitkrijg. Heb al van alles geprobeerd, maar het gaat er niet uit.....Ik. Baal. Iemand een idee wat ik nog kan proberen?


Ziet u de donkere vlekjes? In het echt nog duidelijker....


28 opmerkingen:

 1. Wat een mooi jurkje!
  Sorry, geen ultieme tip (heb je al geprobeerd met afwasmiddel op de vlek, suiker erover en dan wrijven met een oude tandenborstel?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die tip van Dreft kreeg ik net ook van iemand. Ga ik proberen! Thanks allemaal!!!

   Verwijderen
 2. Daar mag je terecht trots op zijn! (Vlekkentips heb ik ook niet, misschien eens googlen via Tante Kaat?)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is super mooi gezorden!Kei jammer van de vlek! Als een geprobeerd met dreft erop te smeren een paar minuutjes laten intrekken en op 60 graden in de was. Daar heb ik al veel vetvlekken mee verwijderd. En er blijft geen kring ofzo achter. Ik hoop dat je het er nog uit krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb je er al shout opgehad? Even laten intrekken, niet te hard inwrijven want dan beschadig je de stof, en dan in de wasmachine? Het is wel jammer, want het is een superleuk jurkje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe ook meestal Dreft afwasmiddel op vetvlekken....en dan de machine in!
  En als het toch niet lukt.....een nieuw kraagje maken!
  Het zou zonde zijn als de prachtige jurk niet gedragen zou worden.....
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nieuw kraagje heb ik aan gedacht maar daar had ik echt wel geen zin in....;-)

   Verwijderen
 6. Dat heb je echt super gedaan! En zo gewoon "from scratch". Echt geweldig dat je dat kan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben nog maar een beginneling in patroontekenen hoor! Maar het is wel heel leuk om te doen!

   Verwijderen
 7. Amai, mooi werk! Ik wou dat ik ook patronen kon tekenen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. knap! heel mooi met dat kraagje
  zonde van de vlekjes, spijtig genoeg geen tips, ben niet zo'n super huisvrouw vrees ik :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. het is supermooi!! en wat een leuk kraagje...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zonde van zo'n mooi kleedje...
  Probeer anders eens Dasty (van de Wibra), daar krijg ik veel vlekken mee weg. En anders zal het toch een nieuw kraagje moeten worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een super mooi kleedje heb je gemaakt! Jammer van het vetvlekje. Met een ossegalzeepje krijg je vetvlekken er makkelijk uit. Dat bestaat in harde zeep of een vloeibare versie.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel mooi! Waar volg je de cursus als ik vragen mag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de Piva in Antwerpen. Is een cursus patroontekenen voor kinderen en tieners. Dat vind ik er ook zo leuk aan. Ik weet dat ze het bij Syntra ook geven maar alleen voor volwassenenpatronen volgens mij. Maar ben ik niet zeker van.

   Verwijderen
 13. Superschoon jurkje! Hopelijk werkt het Dreft afwasmiddel of ossegalzeepje. Dat zijn inderdaad ook mijn reddingsmiddelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Niet erg ecologisch, dus ik haal het enkel boven als niets lijkt te helpen: een spuitbus van het merk Riem (in MultiBazar gevonden) doet wonderen met vetvlekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ken ik niet!! Ga het eerst eens met groene Dreft proberen, want het moet groene zijn blijkbaar (en ik heb gele ;-)) maar als dat niet lukt ga ik op zoek naar jouw middeltje! Thx!

   Verwijderen
  2. Ik pakte het flamingokleed (knuffelmoment van dochterlief met de trekhaak) aan met ecover (dus het moet geen groene dreft zijn), goed inspuiten, fijne suiker erover en insmeren. Wassen en als het nog niet helemaal weg is, nog eens herhalen.

   Verwijderen
 15. Wat een mooi kleedje. Spijtig van de vlekjes, misschien eens met wasbenzine proberen?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi jurkje,
  mooi rendier,
  mooie Lola!

  wat een acrobate!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een super jurk! En heel mooi met dat kraagje, succes met de vlekken eruit te krijgen ( hoop zo dat het lukt )

  Liefs Alexandra ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zo mooi !!!! (ik denk dat je al een heel eind ver bent met de afwasmiddeltip, en eventueel herhalen)

  BeantwoordenVerwijderen