woensdag 29 januari 2014

Een bedanktasje

Weet u nog dat ik dit recykleerde een paar maanden geleden? En dat ik toen dat kraagje kreeg van Debora? Helemaal gratis ende voor niks. Lief. En weet u wanneer ik haar daar pas voor bedankte? Vandaag! Shame on me ja. Naja, ik had haar natuurlijk wel mondeling bedankt toen ik het kreeg hè, zo onbeschoft ben ik nou ook weer niet, maar vandaag ging ik toch bij haar langs om nog een paar dozen af te geven, net op tijd voordat ze naar Togo vertrekken, en dus nam ik een kraag-bedankje mee.

En echt hè, ik heb daar wakker van gelegen. Want wat moet je nou aan iemand geven die zelf veel mooiere stofjes heeft dan ik (en ook veeeeeel meer), meer knopen, meer ritsen en meer andere fournituren dan ik in heel mijn leven zal hebben? En vooral ook al zoveel mooiere dingen gemaakt heeft dan ik. Moeilijk. Maar het moest wel iets zelfgemaakt of naaigerelateerd zijn vond ik, dus met een doos Merci'kes kwam ik er niet vanaf. 

Na lang nadenken bedacht ik me dat ze volgens mij nog nooit een Menina had gemaakt. Dus dat werd het! Niet voor haarzelf maar voor de kleine meisjes in haar gezinnetje. Ik weet uit ervaring dat kleine meisjes nooit genoeg tasjes hebben om allerlei schatten in te bewaren, dus hopelijk valt deze in de smaak. En het moest natuurlijk in een Petit Panneke, want dat ziet ze graag. 


Gevoerd met een oranje katoentje waar ik ook de paspel mee maakte. Aan de binnenkant streek ik Decovil light maar daar was het nog niet stevig genoeg mee, dus legde ik er ook nog een strook héle stugge dikke Vlieseline uit de Veritas in (bodem en zijkanten) wat ik ooit kocht om tassen mee te verstevigen maar dat echt onmogelijk te verwerken is. Verschrikkelijk spul. Maar zo'n losse strook die ik alleen bovenaan vaststikte, ging wel en gaf net dat beetje meer stevigheid. 

Omdat een leeg tasje ook maar saai is, deed ik 'm vol snoep en de overschot die er niet meer in paste heb ik helemaal zelf opgegeten. All of it, dat ik verpakte in een zakje, gemaakt van een oranje papierstofje van de Ava. Ik weet niet wat voor spul dat eigenlijk is. Ik gebruikte het al eerder om zakjes mee te naaien (de roze variant) en het ziet er heel leuk uit als verpakking vind ik.

De knopen komen uit de Veritas en in het midden prijkt mijn 'labeltje'. 


Omdat mijn stof niet meer lang genoeg was om de hengsels uit 1 stuk te knippen, moest ik er bovenaan een naadje in steken. Daarover naaide ik een oranje bandje, om de naad te camoufleren.


Voilà, het hele pakketje bij elkaar. De Menina, 3 dozen vol spullen voor de schoendozenactie, een zak knikkers die ik een tijd geleden op de rommelmarkt kocht, als vulmiddel voor al die knikkerzakjes, en ook de zelfgemaakte knikkerzakjes die ik tijdens de blogdate meekreeg van haar. Zij wou ze naar Debora sturen, maar ik ging toch, dus kon dat gelijk mee.vrijdag 24 januari 2014

Kots met banaan

Ik zal er geen doekjes om winden: ik kan niet koken.
Echt. Niet.
Ok, ik (want de echtgenoot bakt er ook niks van. Letterlijk) zet elke avond wel een min of meer eetbare prak op tafel (en altijd met verse groenten, dat dan weer wel), maar ik kan het niet en eigenlijk wil ik het ook helemaal niet. Ik vind koken een dagelijks terugkerende merde. Begrijp niet dat dat iemand zijn hobby kan zijn. 3 uur in de keuken staan terwijl dat ook een half uur kan zijn + 2,5 uur naaitijd? Geef mij dat laatste maar.

Ondanks dat ik elke keer zo'n tijdschrift meebreng uit de supermarkt waar de meest geweldige dingen om te eten in staan, word ik alleen enthousiast bij een recept waar 'in 10 minuten klaar' bij staat. Al zegt die zin ook niet alles, want ik maakte laatst een 'in 20 minuten klaar'-recept en ik ben er meer dan 2 uur aan bezig geweest. Maak ik ook nooit meer.

Dus. Voor recepten moet u hier niet zijn, moge dat duidelijk zijn. En toch ga ik u er eentje geven. Want misschien zijn er nog wel meer kookhaters zoals ik. Dit receptje duurt een kwartier om klaar te maken. Max. Kooktijd inbegrepen. My cup of tea.

Ik moet u wel even van tevoren waarschuwen, want heel appetijtelijk ziet het er niet uit. Het ziet er eigenlijk een beetje uit als kots. Maar het is wel supersnel klaar en overheerlijk, dus take it or leave it ok?!

Men neme (voor 4 personen):
Tagliatelli
400 gram gegrilde/gerookte ham
2 pakjes koksroom / pan & oven / crème fraîche
2 uien
2 paprika's
2 bananen
beetje zout en peper

Werkwijze:
Kook de tagliatelli.
In de tussentijd:
Ui en paprika in kleine stukjes, ham in reepjes en banaan in plakjes snijden.
Ui en paprika fruiten, daarna ham, koksroom en een heel klein beetje zout en peper erbij. Als dat allemaal gaar is, de plakjes banaan erbij en nog een minuutje mee laten opwarmen.

En that's it! Ooit zo'n makkelijk recept gezien?Smakelijk! 

En wat is uw beste snel-klaar recept? Graag massaal veel reageren, dan kan ik ook eens iets anders dan kots serveren.


woensdag 22 januari 2014

Supertrooper Blogmeet!

Wow, het was leuheuk zaterdag!!
We waren met velen en iedereen was tof, leuk, grappig en/of gezellig!!

Ik had hier eigenlijk een leuk verslagje van willen maken vergezeld van een aantal geweldig mooie foto's. Nu weten wij allemaal dat ik helemaal geen geweldig mooie foto's kan maken, maar ik ben ze bovendien ook nog eens gewoon vergéten te maken. Heb één van de andere dames om een paar kiekjes gevraagd (zij maakte er honderden) dus wellicht wordt dit berichtje in de loop van de week nog een beetje opgeleukt met een paar foto's, maar nu moet u het doen met de enige foto die ik gekregen heb: de groepsfoto! Compleet met 2 ongenode gasten, die stiekem aangeschoven zijn voor de foto ;-)

photo by Annette Tirette

Om 10 uur begon de meet & greet bij Viggo's op het De Coninckplein. We zaten met zijn allen aan een grote tafel in dit gezellige café'tje en dronken een heerlijk koffietje of theetje en een enkeling at een taartje. Ik had net ontbeten, dus geen plaats meer voor die heerlijke chocoladetaart, en daar had ik een ietsiepietsie spijt van. Zag er heerlijk uit! We leerden elkaar wat beter kennen en lekker babbelend begonnen we de dag.

Na een uurtje kletsen deden we een rondje stoffenwinkels: eerst een Afrikaanse stoffenwinkel met héél kleurrijke stoffen. Toen verder naar de Stunt maar die was toch ineens wel gesloten op zaterdagvoormiddag zeker! Jammer...Onze weg ging verder naar Moens op de Turnhoutsebaan. Heel veel stoffen voor betaalbare prijzen.

Ons schema liep wat uit, maar dat maakte niet uit. Iedereen had het naar haar zin (of zijn zin! Want we hadden ook een naaiend heerschap in ons midden!!) en het restaurant werd gebeld dat de gereserveerde 22 personen een bieteke later kwamen.

Voor de lunch gingen we nog langs bij Madame Tirette. Dit was toch wel een klein hoogtepuntje, want hier deden we de stoffenswap. Iedereen bracht stoffen/fournituren/whatever mee waar zij/hij vanaf wilde en gooide het op een grote tafel neer. Daar kon je zoveel stoffen van een ander meenemen als dat je zelf meegebracht had. Ik heb er een paar echte pareltjes aan overgehouden, en ben intussen ook verlost van een paar van mijn meegebrachte stoffen die ik zelf niet meer leuk vond. Ik wilde ze niet meer, maar blijkbaar vonden anderen ze wel nog leuk.

En toen eten! Intussen was het een uurtje of half 3, dus iedereen had honger. Bij Indisch restaurant Aahaar kun je à la carte eten, maar bijna iedereen nam het buffet (voor maar €9 !!). Zo konden we van al dat lekkers proeven. Ik ben dol op Indisch. Alleen al voor het eten zou ik terug naar India willen. Dus dat was genieten!! En ze hebben daar trouwens ook heerlijke lassi's! Zalig!

Na de late lunch splitste de groep zich, want er was geen tijd meer om alles te doen. Een aantal ging naar het Modemuseum en een aantal ging naar Petit Pan en Julija's. Guess waar ik mee naartoe ging?! More more more fabric please!!

Na de 2 winkels namen we met een klein groepje nog een laatste drankje in een barretje op 't Zuid en om een uurtje of 6 ging iedereen huiswaarts.

What a day! What a bunch of wonderful people! Zo heerlijk om heel de dag over je grote hobby te kunnen praten zonder de ander mateloos te vervelen, om andere naaisters en blogsters live te leren kennen die je alleen virtueel 'kent'. Om heel de dag tussen de stoffen te kunnen snuffelen. Om ideeën en tips uit te wisselen. En gewoon; voor de gezelligheid.

Het was zelfs (wéér!!) zo gezellig dat we er een (half)jaarlijks event van gaan maken trouwens! Steeds weer in een andere stad! Eerst op de agenda: Gent en Leuven!!!
To be continued!!

Dit waren de andere bloggers:

Anneke: http://annettetirette.blogspot.be/
Lieke: http://bouquetofbuttons.be
Hanne: http://eennieuwejurk.wordpress.com
Heidi - http://patatenkroket.blogspot.be/
Karolien - http://karootje.blogspot.be/
Ivy - http://www.neven-jansen.be/mama
Annie – http://moekehandmade.blogspot.be/
Sofie - http://dewereldvansofiew.blogspot.be/
Lies - http://liesellove.blogspot.be/
Lieve - http://piekewieke.blogspot.be/
Lindsy – http://stannel.blogspot.be/
Regina - http://tweeemmerkeswater.blogspot.be/
Lindy: http://stannel.blogspot.be/
Emily: http://belgianseams.blogspot.be/
Louize: http://grtescp.wordpress.com/
Jo: http://jo-sews-etc.blogspot.be/
Joost: http://joost.decock.org/
Kim: revesmecanique.blogspot.com
Laura: www.behind-the-hedgerow.com
Caroline: http://www.carolinedelaere.com
Riet: http://memadeland.wordpress.com/

zondag 12 januari 2014

2e Belgische naaibloggers date - reminder

Het is bijna zover vriendjes!!

Via mijn blog heb ik 8 aanmeldingen gekregen. In totaal zijn we met 20-25 bloggers.
De mensen die zich al hebben opgegeven krijgen vandaag of morgen een mailtje met de indeling van de dag.
Vorige keer hebben er ook 4 personen gereageerd dat ze misschien komen, maar ik heb van hen geen mailtje ontvangen.

Katrientje Van Alles
Twee emmerkes water
Stan Nel
Mum en de miekes

Gaan jullie nog mee? Zo ja, stuur me even een mailtje op postvooredje@gmail.com om je op te geven!!

Als er nog andere geïnteresseerden zijn --> zeer welkom!!

Tot zaterdag, gezellig!!!
vrijdag 10 januari 2014

Oops I did it again...

Ik weet niet wat het is met winterjassen. Of jassen in het algemeen. Maar Het.Lukt.Me.Dus.Niet.Om.Die.Passend.Te.Maken. 
Nooit.

Na het vorige fiasco probeerde ik het nog een keer met een geweldig mooi wolletje dat ik op de uitverkoop van Atelier Assemblé gekocht had. €7 per meter, dus daar kon ik me geen bult aan vallen. Financieel misschien niet, maar ohh wat vind ik het erg dat dit jasje wederom VEEL TE GROOT is!!

Het zit zo. Ik liet Lola dit jasje aantrekken. Het paste nog precies, alleen was het veel te kort. Dat ging ik wel even fixen dacht ik. Ook wilde ik de borstnaad ergens anders en oh ja, ik was er intussen ook achtergekomen dat die 6 knopen vooraan not done voor een kind zijn, dus dat moest ook een gewone sluiting worden. En de kraag moest anders. En de zakken ook. En er moest een stolpplooi in het achterpand komen. Misschien had ik beter gewoon een heel ander patroon genomen.

Na een paar uur hertekenen was mijn ultieme patroon af, maar toen lag de dame in bed en kon ik de precieze lengte niet meten. Ik knipte dus maar een groot stuk extra aan de onderkant en dat zou ik dan later wel weer afknippen mocht dat nodig zijn. Ik zette de jas in elkaar en maakte nog snelsnel de knoopsgaten.

WRONG. 

Want er moest inderdaad een heel stuk van de onderkant af, maar dat was ik even vergeten bij de positionering van de knoopsgaten en nu zou de onderste knoop raar laag staan. Alle knoopsgaten er weer terug uithalen vind ik echt wel geen optie, maar bovendien is het ook te wijd. Ik had nl ook bij elk pand een halve centimeter bijgetekend in de breedte, maar zelfs die 2 cm in totaal was dus teveel.

Dus wordt dit weer maar eens een jas die een jaar de kast in gaat. 


Het groen komt op de foto's niet zo mooi uit als in het echt. Het is een hele mooie warme kleur groen.


Steekzakjes in de zijnaad voor de gevonden schatten.


De voering (en ook het bontje) vond ik in Kapellen. Normaal hou ik niet van echte voering want veel te glad en verschrikkelijk om te stikken, maar er zat precies de goede kleur groen en oranje in, dus toch maar meegenomen.


Denk even overal knopen op en zomen omgezoomd en hij is klaar.
Maar dat is dus iets voor het najaar....Ik heb het nu even hélemaal gehad met jasjes.

Tot het voorjaar dan toch, want dan wil ik een lentejas maken. Met een zelfgetekend patroon op maat. Eerst gemaakt in baalkatoen en uitgebreid gepast.
Dit zal me niet nog eens overkomen! Ik hoop dat dit me niet nog eens gaat overkomen!
woensdag 8 januari 2014

Rudolph the red nosed reindeer

Of zonder red nose, whatever.
Maar een reindeer in ieder geval, en het was vòòr Kerstmis klaar, helemaal in stijl voor de feestdagen dus.

We tekenden op de patroontekencursus een basiscorsage op maat. Nog niet zo makkelijk als ik wel dacht (vooral de mouw is moeilijk, maar die zit hier niet in). Maar na wat passen en meten zit hij Lola als gegoten. Dus nu zou ik bandwerk kunnen gaan doen, ware het niet dat haar kleerkast zo vol als een ei zit voor de winter, dus effe niet. In de lente zal het patroontje ook nog wel passen. En anders beginnen we opnieuw.

Ziehier ons model in spé. Een fake glimlach heeft ze al.De stof is druk dus dan hou ik van een simpel patroon. Een recht lijfje en een rok met een stolpplooi op voor- en achterpand, en 2 gewone plooien aan elke kant daarvan. De rendieren komen tussen de stolpplooi doorgluren.
Er zitten geen mouwtjes in, want ik hou niet van zichtbare longsleeves onder een jurkje, dus Lola draagt altijd een vestje over haar winterjurkjes en dan zitten die mouwen maar in de weg onder dat vest.
De onderkant heb ik blind omgezoomd met de naaimachine, zodat je de naad (dus) niet ziet. Ik wou geen naad over de rendieren heen stikken.


Het kraagje tekende ik a-symmetrisch. Gezien bij haar en haar.
Ik liet het stofje van de jurk zien aan naaiclub- en patroontekenmaatje Erika en zij had toch wel precies de goede kleur groen voor het kraagje en de voering zeker! En het werd ook nog eens persoonlijk bij mij thuisgebracht door een andere naaiclubbuddy, Lieke. Bedankt Erika en Lieke!Aan de achterkant komt het kraagje niet tot tegen elkaar en valt het netjes over het vestje.
Ik ben helemaal in de wolken met dit jurkje! Eén van mijn betere maaksels, vind ik zelf, qua stof en patroontje en pasvorm. Maar ik heb wel een klein probleempje. Toen ik op de allereerste jurkdraagdag (zo ongeveer 10 minuten na bovenstaande foto's) lipgloss opdeed, wilde Lola (uiteraard, alles wat make-up heet is geweldig tegenwoordig) ook. Ze kneep alleen wat te hard in het tubetje en nu zitten er vier (4!) vettige klodders op het kraagje die ik er niet meer uitkrijg. Heb al van alles geprobeerd, maar het gaat er niet uit.....Ik. Baal. Iemand een idee wat ik nog kan proberen?


Ziet u de donkere vlekjes? In het echt nog duidelijker....


woensdag 1 januari 2014

2e Belgische Naaibloggers Date !!

Allereerst een heel erg gelukkig en creatief 2014 gewenst aan al mijn lezertjes!
Dat het jaar mag worden wat je ervan hoopt!!

Ik ben helemaal hyperdepieper, want weet u wat er over een kleine 3 weken gaat gebeuren? Dan gaan een heleboel leuke naaibloggers elkaar (weer) ontmoeten!! Vorig jaar (ha!) zomer hadden we de eerste blogdate in Brussel, met behalve haar, allemaal mensen die ik irl nog nooit had gezien. Er waren zelfs bloggers bij waarvan ik hun blog nog nooit gelezen had. Spannend!

Maar wat was het leuk!! Het was een prachtige dag met allemaal gelijkgestemde zielen dus u kunt al raden waar alle gesprekken over gingen. Naaien, stoffen, patronen, hoe doe jij dit, ik heb dat zo gedaan, weet jij een tutorial voor zoiets, etc etc etc. Ik heb er nooit over geblogd, omdat ik toen in een soort van blogverlof zat en een maand na dato erover bloggen leek me ook een beetje dom. Maar bij de dame die het toen organiseerde, kunt u lezen wat er die dag allemaal gedaan werd.

Deze keer is het in Antwerpen en organiseerde ik de dag zo'n beetje mee.We kwamen een paar weken geleden met ons vieren samen om teen en tander te plannen. En het wordt weer een superleuke dag, trust me!

We komen tussen 10 en 11 samen bij Viggo's, waar ze héérlijke koffie en taart hebben, vlakbij het Centraal Station. Makkelijk voor iedereen. Dan doen we een aantal grotere en kleinere stoffenzaken, voordat we gaan lunchen bij de Indiër.
Na de lunch brengen we een bezoek aan het Modemuseum en daar in de buurt gaan we nog naar een paar stoffenzaken (waaronder deze. Die wil je echt niet missen!!).

En ergens daar tussenin wordt er ook nog een swapke van stoffen, patronen en fournituren gedaan.

Dus, beste Belgische (en Nederlandse!) naaibloggers, heeft u zin in een superleuke dag met allerlei mensen met precies dezelfde hobby als uzelf die een hele dag over niks anders dan naaien praten?? Kom dan op 18 januari naar Antwerpen!! Het wordt geweldig! Mail me om u aan te melden!!