maandag 3 mei 2010

Een grote ramp voor zwangere vrouwen!Dit kreeg ik doorgestuurd van een collega:

"Drop is gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen mogen niet te veel drop eten. Het zou gevolgen kunnen hebben voor hun baby.

Zwangere vrouwen mogen per week maximum 250 milligram glycyrrhizinezuur eten, een stof die voorkomt in zoethout en 50 keer zoeter is dan suiker, schrijft Bodytalk.

De vermelde hoeveelheid komt ruw geschat overeen met 5 gram zoethoutstokjes, 125 gram drop of 2 liter kruidenthee met zoethout per week. Het sap van de wortel van de zoethoutplant vormt al sinds 1731 de basis voor drop.

Bodytalk baseert zich op een recente studie bij 321 Finse kinderen. Op achtjarige leeftijd hadden de kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap meer dan 500 mg glycyrrhizine per week gebruikten minder verbale en visueel-ruimtelijke capaciteiten, een slechter geheugen en meer aandachts- en gedragsproblemen.

Aan zoethout worden nochtans al duizenden jaren gezondheidsbevorderende krachten toegeschreven. Volgens professor Geert Vansant van de Afdeling Voeding en Preventieve Geneeskunde van de K.U.Leuven is het echter weinig zinvol zoethout als medicijn of gezondheidsbevorderend product te adviseren. Er bestaan immers voldoende en efficiëntere alternatieven voor de behandeling van klachten waarvoor zoethout wordt aangeraden. Bovendien houdt de consumptie van zoethout risico's in voor de bloeddruk."

Door: Liselotte Ampe
Bron: Belga - 23-04-2010

******

Tis toch niet waar zeker??!! Na rauwmelkse kaasjes en filet Americain mag ik nu ook geen drop meer?? Dat is een kleine catastrofe vind ik. Voor mij, maar eigenlijk voor de gehele zwangere mensheid, als je het mij vraagt.

Mijn kind heeft dan waarschijnlijk al op 4-jarige leeftijd minder verbale en visueel-ruimtelijke capaciteiten, een slechter geheugen en meer aandachts- en gedragsproblemen, gezien de hoeveelheden drop die ik al geconsumeerd heb tijdens mijn zwangerschap.
125 gram per week?? Haha. Hahahahhaa. Try 125 gram per kwartier.

En eigenlijk hè, geloof ik er ook geen bal van. Dan zouden er toch héél veel minder verbaal en visueel-ruimtelijk beperkte kinderen met een slecht geheugen rondlopen in Nederland? Of is dit struisvogelpolitiek?

Hebben jullie dit afschuwelijke bericht ook al gehoord, Nederlandse medebloggers/lezers?

13 opmerkingen:

 1. Tsjen, mag ik nu reageren. Als Nederlandse in België... Maar JA. Ik had het al gehoord. Alleen lust ik geen drop. Dus geen probleem hier.

  Maar: mijn moeder vrat zakkenvol, zwanger van mij. Tot nu toe is het enige wat ik ervan merk dat ik het zelf niet lust.
  Volgens mij zie ik alles wel goed. En mijn geheugen is. Eh. Ehh... ehhhhh....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja. Ik hou van drop. En ik at in Curacao in een week wel een paar kilo. Nu niet, want ja, ze hebben het hier niet. Maar ik trek mezelf niet zoveel aan van dit soort berichten. Want volgens mij eet ik dan een heleboel dat eigenlijk niet mag...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Astrid: uhm wat wilde ik nou ook alweer zeggen....

  @ Cisca: ik ook niet hoor. Ik geloof er niks van!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, ik wist dit ook. Ik heb in mijn zwangerschap daarom bewust de inname van zoethout beperkt. In thee maar dus ook drop. Maar was voor mij geen probleem. Ik had nl. een fruittik. Ik wilde alleen maar fruit, fruit en nog eens fruit. En dronk vooral sinaasappelsap ... totdat ik last van maagzuur kreeg in ong de 5e maand. Kaneel zou overigens ook niet goed zijn. Ben ik ook voorzichtig mee geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoho Edje, denk aan je bloeddruk, maak je niet zo druk! Zeker teveel drop op? ;-)
  Ik weet dit ook al een aantal jaar, maar ik ben ook wel panisch in dat soort dingen. Pff, soms kan je iets beter maar gewoon niet weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. PS: wist je trouwens dat veel rauwmelkkaasjes bij de supermarkt wel kunnen? Die worden meestal gepasteuriseerd. Ik heb gewoon brie, camembert etc gegeten. Als het maar gepasteuriseerd is. Wie weet vertel ik iets wat je allang weet maar misschien maak ik je nu een beetje gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik geloof er geen reet van. Ik ken dit `nieuws` al langer en 321 kinderen zijn voor mij niet voldoende voor significant wetenschappelijk bewijs, om ´t maar ´s semi intelligent te zeggen. `Ze` zeggen ook dat je de inname van kaneel moet beperken, maar je moet al meer dan een kilo per week innemen wil dat kwaad kunnen. En wijs mij ´s een zwangere aan die meer dan een kilo kaneel per week vreet: die moet gewoon een lintje krijgen.
  Net als dat hysterische gezeik over listeria, weet je wel hoe veel mensen daar per jaar dood aan gaan? Ik geloof één per jaar. Dus bullshit.

  Filet américain lust ik niet, alcohol, drugs en sigaretten al helemaal niet en rauwmelkse kaasjes vind ik zo waar nog smeriger. Ik beperk alleen de inname van zoetstoffen en prik, dat laatste vooral ook omdat ik er van boeren.

  Drop, schuif d'r maar in!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Marielle: oh. Dus iedereen wist dit al? Waarom is het dan een nieuw Fins onderzoek? Ik wist wel dat je van drop een verhoogde bloeddruk kunt krijgen, maar dat het dus zo ook gevaarlijk zou zijn, had ik nog nooit gehoord!

  @ Janneke: nou, ik trek me er niks van aan hoor! Ben helemaal zen ;-)

  @ Marielle: ja hoor, dat wist ik dan weer wel!
  Volgens mij kun je in NL trouwens wel meer van die gepasteuriseerde kazen krijgen dan hier, maar ze zijn hier ook hoor.

  @ Joeltje: ik ben daar ook allemaal redelijk makkelijk in hoor. Maar had over drop dus echt nog nooit iets gehoord.
  Oh dus jij hoeft helemaal niks te laten tijdens je zwangerschap? Das makkelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat van die bloeddruk wist ik wel ja.. Maar van kinderen die geheugen en meer aandachts- en gedragsproblemen hebben... oeps... hou mn hart vast voor die kleine. Kan het zijn dat het na anderhalf jaar al merkbaar is!? Ze vertikt het om dingen te leren en gaat hard liggen drammen op de grond als je uit wil leggen hoe het wel moet... hmm de drop dus, dan ligt het daar aan, niet aan onze genen....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Trek het je echt niet aan! Drop is niet goed voor de bloeddruk, maar dan moet je al behoorlijk wat eten dus echt afraden doe ik nooit (tenzij je een hoge bloeddruk krijgt, dan is het iets klein, net als koffie, om te laten) Alle andere gevolgen zijn volgens mij gewoon zever!

  Dus... geniet lekker van je drop! (ik lust het écht niet)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Ettepet: de inname van zoetstoffen beperk ik dus, omdat dat niet goed zou zijn. En das voor mij een zware opgave want normaal LEEF ik op Cola Light ;-).
  Nu dus maar gewoon op chocomelk. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik straks chocomel heb ipv borstvoeding haha

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook hier slaat soms paniek om de hoek, niet voor de bevalling, maar of we alles wel op tijd klaar zullen hebben voordat de kleine zich aandiend. Ik zit nu op 34 weken en 5 dagen. Nog 2,5 dag werken en dan lekker verlof en hopenlijk nog tijd om het ervan te nemen en wat te relaxen. De bevalling is natuurlijk erg eng, ik hoop dan ook net als jij dat alles goed gaat en we mogen genieten van de kleine. Want ook wij vinden het heel spannend. Hoe ziet hij/zij eruit en vooral is het een meisje of een jongen. Wat zijn we toch nieuwgierig hé, maar nog even wachten totdat alles klaar is voor de komst. Groetjes Esje.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. a gra, a clawi, wa eet gewoon waar je zin in hebt, maar pas niet te veel, want anders krijg je drop kindtjes.

  grts, marcel

  BeantwoordenVerwijderen