zaterdag 30 november 2013

Ik recykleer 5 - Van broek en rok naar een potlodenrol voor horloges

Mijn echtgenoot houdt van vintage en oldtimers. Altijd al gedaan.
Eerst had hij een oldtimer motor, toen volgde een oldtimer auto en toen kreeg hij een oldtimer vrouw volgens hemzelf en vervolgens ging hij over op vintage gitaren. En daar maakte hij meteen ook een handeltje van; een tijdje op een gitaar spelen en weer verkopen met winst, want zulke oude vintage gitaren worden alleen maar meer waard. Het laatste nieuwe is vintage horloges. Hij koopt ze, draagt ze, en verkoopt ze weer. Lucratieve business I can tell you. Ik kreeg voor mijn 40ste verjaardag een R.olex uit mijn geboortejaar, hoe leuk is dat?!

Anyway. Gisteravond vroeg hij me of ik iets voor hem kon maken. Ik vroeg of het iets from scratch (leuk) of iets om te herstellen (blegh) was. Maar het was iets leuks dus. Nou heeft hij nog nooit gevraagd of ik iets voor hem wou maken (en hij heeft dus ook nog nooit iets gekregen) dus ik was helemaal benieuwd.

Hij liet me een foto op internet zien."Dat is een soort potlodenrol!" zei ik.
Een potlodenrol voor zijn horloges dus. Een horlogerol zeg maar. Nou, dat had ik al eens gedaan, dus dat kon ik!
"En wanneer wil je dat hebben?" vroeg ik.
"Uhhh vanavond??" zei hij.
"Midden in de Recykleerweken??!?" vroeg ik. Ja dus want vandaag heeft hij een onderonsje met andere vintage horlogefreaks, een soort blogmeet maar zonder blog dus, en hij wou hem graag meenemen. "Op één voorwaarde", zei ik. "Dat ik hem kan recykleren van iets anders, want het zijn recykleerweken!".

Zo gezegd zo gedaan. Ik kreeg carte blanche zolang het er maar min of meer mannelijk uitzag. Dat was nog niet eens zo heel eenvoudig want zoveel mannelijks heb ik helemaal niet in mijn stoffenkast liggen! Met roze kan ik een heel dorp voorzien, maar mannelijke prints? En dan ook nog een te recykleren kledingstuk? Hmm. Maar toen viel mijn oog op een krijtstreep broek die ik van mijn zus gekregen had. Krijtstreep = mannelijk. Toch? En ik vond ook een grijze rok die wel al geknipt was (geen idee door wie of hoe hij in mijn stoffenkast is beland) maar nog niet in elkaar gezet. Dat geldt ook als recykleren, niet?Ik berekende de goede maten van mijn rol en ging aan de slag. Tussen binnen en buitenstof deed ik een dunne laag wattine om de klokjes lekker zacht en beschermd in te vervoeren. Fout gedacht, want die heb ik er meteen terug uit moeten knippen (en had hem net vastgelockt aan de stof). Ook al was het een hele dunne wattine, je kon de rol met moeite dichtrollen en hij werd veel te dik, dus dat was geen optie. Dan maar een laagje vlieseline voor wat extra stevigheid en zachtheid. Ook dat is niet superduper want het flapje blijft niet echt mooi rond zitten zo, maar it'll do. Misschien maak ik ooit nog weleens een andere met 2 lintjes aan, dan is dat probleem volgens mij opgelost..Ik had de streepjes liever verticaal gehad, zoals een krijtstreepje hoort te zijn, maar mijn broekspijp was niet breed genoeg om dat te doen.


In tegenstelling tot een potlodenrol, gaat het bovenste flapje over de horlogebandjes heen, zodat ze er niet uitvallen. En dat flapje blijft dus niet mooi zitten....


Nog een gepersonaliseerde knoop erop, die toch nog iets van fleur brengt, want het is wel heel grijzig allemaal. Maar de echtgenoot is er blij mee dus mission accomplished!


6 opmerkingen:

 1. heel leuk, zowel idee als uitvoering! Misschien kan je het flapje met een klein knoopje (zo'n piepklein zwart "spokkertje" bijvoorbeeld) vastzetten?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het doet me denken aan zo'n louche horlogeverkoper die zijne frak vol heeft hangen!! haha.. Nee, echt, zonder zwans.. ik vind het super! Hij mag content zijn met zo'n vrouwke.. oldtimer of niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahahaaaaa ik zal het louche horlogeverkoper-'compliment' overbrengen aan de louche horlogeverkoper himself. Hahaha.

   Verwijderen
  2. Haha, een oldtimer vrouwke en een louche horloge verkoper, schoon koppel. Moest ik je nu niet kennen, zou ik een heel ander beeld van jou krijgen hoor ;)

   Verwijderen
 3. Leuk gedaan en fijn dat je iets voor manlief kon maken :)

  BeantwoordenVerwijderen